nieuws

Werkstraf geëist voor oplichting via Marktplaats door broer en zus uit Deventer

Oplichting via internet
Oplichting via internet
Een broer en zus uit Deventer hebben in 2012 waarschijnlijk zo'n tweehonderd kopers op Marktplaats opgelicht. Geschatte schade: 20.000 euro. De officier van justitie eiste daarom vandaag 240 uur werkstraf en acht maanden voorwaardelijke celstraf tegen de broer, tegen de zus is 60 uur werkstraf en een maand voorwaardelijk geëist. Ook moeten ze hun slachtoffers terugbetalen, vindt de officier van justitie.
De broer en zus plaatsten in 2012 nepadvertenties op marktplaats. Daarin boden ze onder andere telefoons, tablets en computerspellen aan. Kopers die ingingen op de advertentie ontvingen niets en konden naar hun centen fluiten.

Geraffineerd te werk

Volgens de officier van justitie gingen de twee geraffineerd te werk. Ze gebruikten niet alleen meerdere valse namen en mailadressen, maar plaatsten de advertenties ook vanaf computers van bibliotheken in en rond Deventer. Zo hoopten ze te voorkomen dat ze ontdekt zouden worden.
Omdat ze wel hun eigen bankrekeningen gebruikten, werden ze uiteindelijk toch gepakt. "Een beetje naief", aldus de rechter.

Bekentenissen

De 25-jarige broer bekende ruim tachtig gevallen van oplichting. Op zijn bankrekening kwamen meer dan 190 betalingen binnen, maar niet alle slachtoffers hebben zich bij de politie gemeld. In totaal zou de man 19.000 euro opgestreken hebben. Hij had veel schulden en wilde op deze manier aan geld komen om de schulden af te lossen.
Zijn 22-jarige zus bekende bij de politie, maar kwam daar voor de rechtbank op terug en wil nu nog maar vier gevallen van oplichting toegeven. De kans is groot dat ze voor de andere oplichtingen apart nog een keer vervolgd wordt. Bij haar politieverhoor vertelde ze dat ze met het geld dat ze 'verdiende' de stad in ging om te shoppen.

Geen celstraf

Het tweetal hoeft van de officier van justitie niet direct de cel in, maar ze krijgen wel allebei een voorwaardelijk celstraf als stok achter de deur om ze op het rechte pad te houden. De broer heeft inmiddels een vaste baan en verdient zo geld waarmee hij zijn slachtoffers terug kan betalen.
Vandaag stond ook de vriendin van de broer voor de rechter, zij is een vrouw uit Almere. Zij werd verdacht van het witwassen van crimineel geld maar in haar geval vroeg de officier van justitie om vrijspraak. Over twee weken zal de rechtbank beslissen welke straffen er opgelegd gaan worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.