Nieuws

Oude N18 maandenlang dicht van Haaksbergen tot Usselo, dit is waarom je moet omrijden

Vanaf 30 augustus gaat de Haaksbergerstraat tussen dorpskern Usselo en de gemeentegrens met Haaksbergen drie maanden dicht vanwege wegwerkzaamheden. Het heeft te maken met de zogeheten afwaardering van de voormalige N18.
Bijna twee jaar geleden is het nieuwe tracé van de N18 geopend, maar aan de oude rijksweg is nog niets gebeurd. Dat gaat nu gebeuren. De Haaksbergerstraat wordt buiten de bebouwde kom ingericht als 60-kilometerweg. Ook de dorpskern van Usselo gaat op de schop.

Verhoogde kruispunten

Heel veel gaat er niet veranderen tussen de dorpskern van Usselo en de gemeentegrens ter hoogte van de zandwinning Rutbekerveld. Het gaat om het vervangen van de asfaltlaag en het aanbrengen van verhoogde plateaus ter hoogte van de kruisingen.
Als deze optische veranderingen zijn doorgevoerd, kan ook de maximumsnelheid op de Haaksbergerstraat worden verlaagd van 80 naar 60 kilometer per uur. Parallel aan de werkzaamheden gaat de gemeente Haaksbergen op eigen grondgebied aan de slag met de afwaardering van de weg.

Transformatie dorpshart

Ook de dorpskern van Usselo ondergaat een transformatie. Binnen de bebouwde kom geldt nu nog een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. Dat wordt teruggebracht naar 30 kilometer per uur, passend bij een woonwijk.
Lees verder onder de afbeelding
Nu het verkeer in Usselo afneemt, maakt het asfalt in het dorpshart plaats voor klinkerbestrating.
Nu het verkeer in Usselo afneemt, maakt het asfalt in het dorpshart plaats voor klinkerbestrating.
Nu de Haaksbergerstraat binnen Usselo geen rijksweg meer is, gaat voor inwoners een langgekoesterde wens in vervulling. In het dorpshart maakt het asfalt plaats voor klinkerbestrating. De kern van Usselo krijgt zo de uitstraling van een brink, met ruimte voor voetgangers, groen en bankjes.

Minder rijstroken

In Haaksbergen zien de werkzaamheden er vanaf 30 augustus hetzelfde uit. Het asfalt wordt vervangen, de belijning wordt aangepast en kruispunten worden verhoogd. Op het gedeelte binnen de bebouwde kom, grofweg vanaf de Noordsingel, gaat maximumsnelheid terug naar 50 kilometer per uur.
Het aantal rijstroken op het kruispunt met de Noordsingel wordt teruggebracht. Dat is om te stimuleren dat verkeersgebruikers het kruispunt rustiger naderen. De verkeerslichten worden bovendien buiten werking gesteld en in de toekomst helemaal weggehaald.

Vertraging

De wegwerkzaamheden hadden aanvankelijk in mei moeten beginnen. Toen ontstond er vertraging, omdat de benodigde stenen voor het dorpshart van Usselo pas na de zomervakantie geleverd kunnen worden.
De verwachting is dat de werkzaamheden nog tot en met 3 december zullen duren. De Haaksbergerstraat is daardoor afgesloten, ook ter hoogte van de kruisingen. Voor bestemmingsverkeer en aanwonenden wordt een oplossing gezocht. Het doorgaande verkeer wordt omgeleid via de N18.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.