nieuws

EOD laat maandag bommen ontploffen in Zwolle

Bom wordt tot ontploffing gebracht
Bom wordt tot ontploffing gebracht
De Explosieven Opruimingsdienst gaat maandag twee bommen uit de Tweede Wereldoorlog gecontroleerd tot ontploffing brengen. Dat gebeurt aan de Zwolse kant van de Hanzeboog, de spoorbrug over de IJssel. Het gaat om zogenoemde 500 en 1.000 ponders.
De planning is zo opgezet dat het treinverkeer geen vertraging oploopt door de operatie. Het fietspad wordt rond beide ontploffingen wel tijdelijk afgesloten. De bommen worden tussen 13.00 en 17.00 uur tot ontploffing gebracht. 's Ochtends rond 08.00 uur wordt begonnen met de laatste voorbereidingen.
In het gebied rond de IJssel worden regelmatig bommen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De bruggen over de IJssel waren een belangrijk doelwit waardoor ze regelmatig zijn gebombardeerd. Niet alle bommen zijn ontploft, waardoor tijdens werkzaamheden in het gebied regelmatig onontplofte bommen worden gevonden.
Behalve de twee bommen die maandag worden opgeruimd, zijn nog vijf andere bommen gevonden. Er worden inmiddels plannen gemaakt om deze ook te ruimen. Dat zal over een aantal weken gebeuren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.