Yme Drost dient bezwaar in namens slachtoffers monstertruckdrama Haaksbergen

Letselschadespecialist Yme Drost dient vandaag een bezwaar in tegen de vergunning die verleend is voor het evenement met de monstertruck. Volgens Drost faalt de vergunning op het punt van veiligheid en de wegenverkeerswet.

Drost is belangbehartiger van vijftien slachtoffers. "Op dit moment inventariseren we namens hoeveel slachtoffers we bezwaar maken, maar het zijn er minstens negen". Iedereen moet daar persoonlijk toestemming voor geven", zegt Drost. Als de vergunning wordt vernietigd, kan de gemeente Haaksbergen aansprakelijk gesteld worden.

Openbare weg

Volgens de letselschadespecialist faalt de vergunning op twee punten. "De vergunning is gewoon niet goed. In de wegenverkeerswet staat dat zo'n voertuig niet op de openbare weg mag rijden. Daarvoor moet een ontheffing worden verleend."

"Het college van B en W mag zo'n ontheffing alleen verlenen als zij ervan overtuigd zijn dat het voertuig goed verzekerd is. Ook de organisatie moet volgens deze ontheffing verzekerd zijn. Daarover staat niets in de vergunning."

Veiligheid

Ook zijn er volgens Drost bezwaren te maken tegen de veiligheidseisen die in de vergunning staan. Hiermee doelt hij onder andere op het feit dat het publiek minstens tien meter van het evenemententerrein moest staan, iets wat niet is gebeurd. "De gemeente had moeten inzien dat tien meter niet voldoende was. Ook zijn de internationale veiligheidseisen niet opgenomen. Linksom of rechtsom, die vergunning is niet goed."

In het bezwaarschrift is verder te lezen dat er geen deugdelijk calamiteitenplan aanwezig was. "Naast de monstertruck waren er ook quads en bijvoorbeeld een toilethuis met straalmotor aanwezig. Dat zijn gewoon gevaarlijke dingen."

Vergunning laat afgegeven

Volgens Drost had de vergunning geweigerd moeten worden. "De vergunning is maar tien dagen van te voren aangevraagd en de woensdag voor het evenement afgegeven. Dan staat er wel dat er bezwaar kan worden gemaakt, maar dat is gezien de korte termijn een wassen neus. Alleen al op de aanvraag datum had de vergunning nooit afgegeven mogen worden."

Hoewel het evenement al heeft plaatsgevonden, kan er nog steeds bezwaar gemaakt worden. Dit komt omdat de vergunning op 24 september is verstrekt. In de vergunning staat dat er binnen zes weken bezwaar gemaakt kan worden. Burgemeester Hans Gerritsen heeft al toegegeven dat de vergunning routinematig is verstrekt.

Bekijk ook het dossier 'Monstertruckdrama Haaksbergen'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Reageren