nieuws

Student na fraude van opleiding verwijderd in Enschede

Saxion Hogeschool in Enschede
Saxion Hogeschool in Enschede
De Saxion Hogeschool in Enschede heeft een student Commerciele Economie verwijderd van zijn opleiding nadat hij fraude had gepleegd. Dat meldt het hogeschoolblad Sax.nu.
De student had voor de zomervakantie bij meerdere tentamens gefraudeerd door middel van een fototruc. Het was niet de eerste onregelmatigheid van de student. De student viel door de mand nadat enkele medestudenten de fototruc hadden gemeld bij de examencommissie. Zij maakten zich zorgen over de kwaliteit van hun diploma, aldus directeur Rik Eijsink van de academie Marketing en International Management.

Fototruc

De huisregels van Saxion staan toe dat een student uiterlijk dertig minuten na de aanvang van een tentamen nog mag beginnen aan een tentamen. Een medeplichtige student ging op tijd naar binnen, maakte een foto van het uitgedeelde tentamen wanneer de surveillant achter in de klas nog aan het uitdelen was en stuurde deze naar de student die buiten het lokaal wachtte. Hij ging op zoek naar antwoorden, kopieerde deze voor de student die het tentamen fotografeerde en ging de tentamenlocatie nog net op tijd naar binnen. Daar gaf hij de antwoorden ongezien aan de andere betrokkene student.

Straf

Naast de straf dat de student zijn opleiding niet mag afmaken, mag de student ook een jaar niet in de hogeschool komen. Volgens Eijsink is een aantal getuigen gedurende het onderzoek van de examencommissie bedreigd en geïntimideerd door de student om niks te zeggen. Saxion wil het veilige studieklimaat garanderen, dus vindt de hogeschool de strafmaat daarom ook gepast. Eerder dit jaar mocht ook een andere student Commerciële Economie zijn opleiding niet afmaken vanwege fraude. Hierbij ging het om een student die een tentamen had gestolen en deze had gedeeld met studiegenoten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.