Nieuws

Vogelgriep bij hobbyboer Heeten: eigenaren kijken geëmotioneerd naar ruiming

De uitbraak van vogelgriep in Heeten is bij een hobbydierenhouder. Inmiddels worden op het erf van de houder alle 665 vogels geruimd. Dat gebeurt onder toezicht van de NVWA.
De eigenaren zien geëmotioneerd toe hoe hun zwanen, eenden en andere vogels worden gedood. Bij de dieren is de hoogpathogene H5-variant van het virus vastgesteld. In een straal van tien kilometer rond het erf is daarom een vervoersverbod ingesteld.

Compassie van burgemeester

Burgemeester Martijn Dadema van de gemeente Raalte heeft contact gehad met de getroffen vogelhouder. Ook hij heeft gezien dat er veel emoties zijn op het Heetense erf. Door het vervoersverbod worden 36 pluimveebedrijven in de omgeving getroffen. Dadema zegt dat hij ook hen wil bijstaan en wil bemiddelen in het contact met het ministerie als dat nodig is.
Alle 665 vogels worden geruimd
Alle 665 vogels worden geruimd © News United / Arnold Roolvink

Wat is vogelgriep?

Vogelgriep (Aviaire Influenza, AI) is een verzamelnaam voor verschillende griepvirussen. Er bestaat een milde en een gevaarlijke vorm. De gevaarlijke vorm wordt ook wel klassieke vogelpest genoemd. De meeste virussen zijn van de milde variant; Laag Pathogene Aviaire Influenza (LPAI). Dieren vertonen daarbij lichte ziekteverschijnselen. Bij vogelgriep van het type H5 of H7 kan dit echter veranderen in de zeer besmettelijke variant; Hoog Pathogene Aviaire Influenza (HPAI). Om die reden worden bedrijven ook bij een H5 of H7 uitbraak van de milde vorm geruimd. (Bron: WUR)

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.