Nieuws

Geboortegolf door corona in Overijssel, Enschede landelijk koploper bij de grote gemeentes

In Overijssel werden in het eerste half jaar meer baby's geboren.
In Overijssel werden in het eerste half jaar meer baby's geboren. © Archief RTV Oost
Na het afgelopen coronajaar is er in Enschede sprake van een echte geboortegolf. In de lijst van twintig grootste gemeenten in Nederland laat Enschede samen met Tilburg de grootste stijging van het aantal geboortes zien. In Enschede werden de eerste helft van dit jaar 692 baby's geboren. In de eerste helft van vorig jaar waren dat er nog 605. De coronacrisis is waarschijnlijk de oorzaak van de stijging van het aantal geboortes.
Ook in Overijssel ligt het aantal geboortes aanzienlijk hoger dan een jaar geleden het geval was. In onze provincie werden in het eerste half jaar van 2021 5.570 kinderen geboren. Vorig jaar waren dat er in de eerste zes maanden van 2020 nog 5.364.
Op onderstaand kaartje kun je zien of er ook in jouw gemeente meer baby's geboren werden dan vorig jaar.
Tanja Traag, hoofdsocioloog bij het CBS, meldde tegenover zorgnieuwssite Skipr dat 'veel ouders de coronaperiode blijkbaar als een goed moment zien om kinderen te krijgen'. De socioloog vermoedt dat er achter de geboortegolf voornamelijk een 'inhaalslag' schuilt, en dat veel ouders inzien dat thuiswerken het makkelijker maakt om voor een pasgeboren kind te zorgen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.