Geen opvanglocatie Afghaanse vluchtelingen in Overijssel: COA heeft voldoende plek

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vangt vooralsnog geen Afghaanse vluchtelingen op in Overijssel. "Nu Nederland stopt met evacueren, hebben we voldoende plek in de rest van het land", zegt COA-woordvoerder Leon Veldt. "Later vandaag kondigen we de opening van een laatste locatie aan, in het westen van het land."

"Maar dat zeg ik met een slag om de arm", benadrukt Veldt. "Als we toch een week doorgaan met evacueren, komen er honderden mensen bij. In dat geval hebben we wél nieuwe locaties voor Afghanen nodig. Voor de reguliere opvang blijven we wel zoeken naar nieuwe locaties."

Overijsselse politiek

Onder meer in Enschede stelden politieke partijen voor om vluchtelingen op te vangen. Zo riep de PvdA het college op haar 'verantwoordelijkheid te nemen'. Ook de fractie van GroenLinks wilde weten welke 'concrete acties' het college ondernam om opvang te regelen.

27.000 plekken bezet

De regering riep provincies en gemeentebesturen vandaag nog op meer opvangplekken voor asielzoekers te creëren. Demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) schreef in een brief aan lokale besturen dat 27.000 van de 29.000 plekken bezet zijn. Ook riep ze de provincies op om in de tweede week van september concrete afspraken te maken.

De provincie Overijssel maakt al aanstalten voor zo'n eerste zogenoemde 'regietafel-overleg', liet een provinciewoordvoerder vanochtend weten. Hierbij zouden de voorzitters van de Overijsselse veiligheidsregio's aanwezig zijn (burgemeester Snijders van Zwolle en burgemeester Van Veldhuizen van Enschede). Wat daar precies besproken wordt, en of het überhaupt doorgaat, is nog onduidelijk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Deel dit artikel: