Vakbond roept Scania op loonsteun terug te betalen: "Zou meer dan terecht zijn"

"De winsten klotsen tegen de muur aan, maar de werknemers merken daar maar weinig van." Vakbond FNV Metaal is uiterst kritisch op de winstuitkering die Scania doet aan de aandeelhouders, terwijl er ook miljoenen euro's aan loonsteun is ontvangen. "Het zou meer dan charmant zijn om de loonsteun terug te betalen", zegt Ingrid Langenberg van vakbond FNV Metaal.

Scania boekte vorig jaar een winst van honderden miljoenen euro's, blijkt uit de recent verschenen jaarcijfers. De aandeelhouders van de Zweedse vrachtwagenbouwer profiteren daar nu van: zij krijgen gezamenlijk omgerekend zo'n 263 miljoen euro. En dat terwijl Scania vorig jaar ook miljoenen euro's aan loonsteun ontving.

'Uitermate teleurgesteld'

"Deze winstuitkering is enorm", reageert Ingrid Langenberg van vakbond FNV Metaal. Werknemers van Scania staakten het afgelopen jaar meerdere keren, omdat er maar geen akkoord kwam over een nieuwe cao. Vorige maand kwamen er na maanden onderhandelen uiteindelijk afspraken over loonsverhoging.

Het gaat zo verschrikkelijk goed met het bedrijf, maar de werknemers merken daar zo weinig van
Vakbond FNV Metaal

"Maar werknemers zullen bij het horen van dit nieuws over de winstuitkering uitermate teleurgesteld zijn", zegt Langenberg. "Het gaat zo verschrikkelijk goed met het bedrijf, maar de werknemers merken daar zo weinig van. De werkdruk ligt steeds hoger; soms is er niet eens tijd om pauze te nemen."

Langenberg roept Scania op om de loonsteun terug te betalen. "Dat zou meer dan charmant zijn. Er zijn genoeg bedrijven die het belastinggeld veel harder kunnen gebruiken dan Scania. Denk aan de bedrijven in de evenementensector."

Reputatieschade

Peter Verhoef, hoogleraar bedrijfskunde en marketing aan de Rijksuniversiteit Groningen, noemt het handelen van Scania 'niet goed voor de reputatie van het bedrijf'. "Maar hier zal een bedrijf als Scania minder last van hebben, omdat het vooral levert aan bedrijven en niet aan consumenten. Bij dit soort aankopen spelen rationele overwegingen een veel belangrijkere rol dan emotionele imagozaken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
FNV ZWOLLE
Deel dit artikel: