Nieuws

Kinderboekenschrijvers komen in actie: 'straks zijn er een stuk minder kinderboeken'

Daniëlle Schothorst in haar woonkamer bezig met haar volgende boek
Daniëlle Schothorst in haar woonkamer bezig met haar volgende boek © RTV Oost / Marcel Drent
Kinderboekenschrijvers zijn het zat. Al jaren vinden zij dat het leenrechtsysteem, waardoor schrijvers een vergoeding krijgen per uitgeleend boek, niet deugt. Daniëlle Schothorst, schrijver en illustrator voor kinderboeken, is één van de mensen die het moeilijk heeft. "Ik kan bijna niet meer rondkomen, dus ik moet er een baan bij gaan zoeken."
Schothorst zit aan haar tafel in de woonkamer. De plek waar al haar verhalen en tekeningen beginnen, maar dat is straks misschien verleden tijd. Volgens de schrijfster het gevolg van het leenrechtsysteem. "Wij krijgen per uitgeleend boek bij een bibliotheek een klein percentage." Iets wat zorgt voor een vast inkomen bij schrijvers. "Alleen veel bibliotheken gaan nu bij een school in en scholen hoeven geen leenrechtvergoeding af te dragen."
Mocht het zo doorgaan dan zijn de gevolgen ook bij de kinderen straks te zien. "Schrijvers gaan andere banen zoeken, met als gevolg dat er minder boeken komen", legt Schothorst uit. "Terwijl juist leesvaardigheid zo belangrijk is. Daarom is die bibliotheek ook op school gekomen. Alleen voor de makers moet er gewoon een vergoeding zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.