Nieuws

Geen vogelgriep aangetroffen bij bedrijven rondom besmette houderij Heeten

Geen vogelgriep aangetroffen bij bedrijven rondom besmette boerderij Heeten
Geen vogelgriep aangetroffen bij bedrijven rondom besmette boerderij Heeten © Koen van Weel / ANP
De recente uitbraak van vogelgriep lijkt vooralsnog beperkt te blijven tot één houderij in Heeten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bedrijven in een straal van drie kilometer rond de besmette locatie onderzocht en geen vogelgriep aangetroffen. Dit betekent dat bedrijven onder voorwaarden weer eieren mogen afvoeren.
Vorige week werd in Heeten vogelgriep vastgesteld bij een particuliere pluimveehouder. Aanvankelijk leek het om 650 eenden te gaan, tot inspecteurs 1400 verschillende vogels van in totaal 39 verschillende soorten op het terrein troffen. De dieren zijn allemaal geruimd.
De NVWA stelde meteen een vervoersverbod in voor alle pluimveebedrijven binnen een straal van tien kilometer van de besmetting. Maar nu er geen nieuwe besmettingen zijn vastgesteld, vervalt het vervoersverbod deels. Boeren mogen eieren nu weer afvoeren naar een aangewezen pakstation.

Landelijke maatregelen

De huidige landelijke maatregelen, waaronder de aangescherpte meldplicht voor houders van pluimvee, gelden nog wel. Dit omdat de vogelgriep afgelopen maanden ook in andere delen van Europa opdook en het trekseizoen er aan komt.
Vogelgriep (Aviaire Influenza, AI) is een verzamelnaam voor verschillende griepvirussen. Er bestaat een milde en een gevaarlijke vorm. De gevaarlijke vorm wordt ook wel klassieke vogelpest genoemd. De meeste virussen zijn van de milde variant; Laag Pathogene Aviaire Influenza (LPAI). Dieren vertonen daarbij lichte ziekteverschijnselen. Bij vogelgriep van het type H5 of H7 kan dit echter veranderen in de zeer besmettelijke variant; Hoog Pathogene Aviaire Influenza (HPAI). Om die reden worden bedrijven ook bij een H5 of H7 uitbraak van de milde vorm geruimd. (Bron: WUR)

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.