Nieuws

Twentse 'godfather' Simo D. schuift schuld moordaanslagen af op secondant

Er werd onder meer met automatische wapens geschoten, foto uit strafdossier
Er werd onder meer met automatische wapens geschoten, foto uit strafdossier © RTV Oost
De zelfbenoemde Twentse godfather Simo D. heeft in zijn verhoren de verantwoording voor verschillende moordaanslagen afgeschoven naar zijn vermeende secondant Brillie. Dat werd vandaag duidelijk bij een korte voorbereidende rechtszitting tegen de twee. Ze worden door justitie verantwoordelijk gehouden voor een golf aanslagen in 2017, waaronder het in brand steken van een kapper.
Justitie ziet in Simo D. de vermeende opdrachtgever voor de aanslagen. Maar bij verhoren afgelopen zomer heeft hij de schuld afgeschoven op zijn veronderstelde rechterhand Brillie. Hij ontkent iets te maken te hebben met de moordopdrachten.
Brillie heeft op zijn beurt nog weinig tegen de recherche verteld. Hij wil eerst het politiedossier goed bestuderen. Hij krijgt het onderzoeksrapport binnenkort op een usb-stick, zodat hij het in zijn cel op een speciale laptop kan lezen.

De Bunker

Eind komende maand is er een nieuwe rechtszitting tegen het 'moord-duo'. Dat gebeurt in de zwaar beveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam. Het proces wordt uit veiligheidsoverwegingen daar verder gevoerd, omdat de zaak bolstaat van verschillende vetes in de onderwereld.
Simo en Brillie zouden gelieerd zijn aan de zogenoemde tattookillers, een groep vermeende huurmoordenaars. Ze zouden strijd voeren met de oostelijke tak van de inmiddels verboden motorclub Satudarah. Vrijwel alle betrokkenen in dit onderzoek dragen eenzelfde tatoeage op de rug met Chinese tekens.

Moordaanslagen

Nadat in 2017 verschillende moordaanslagen waren gepleegd in Twente en Gronau, brachten personen die omgaan met Satudarah een aantal getuigen naar de politie. Die verklaarden daar dat Simo en Brillie achter de aanslagen zaten. De politie startte vervolgens onderzoek Nauru.
Het gaat dan onder meer om het in brand steken van een kapper in Enschede, het beschieten van een man in Gronau en het doorzeven van meerdere panden in Enschede met automatische wapens. In een van de beschoten panden lag een kindje te slapen, de kogels lagen tussen het beddengoed. De twee uitvoerders van de verschillende aanslagen, broers Wolf en Wolfje, zijn veroordeeld tot een kwart eeuw cel.

'Hitmen'

Simo zou de aanslagen hebben verordonneerd vanuit zijn Duitse cel (hij zat vast voor internationale drugshandel) en Brillie zou als 'makelaar' hebben gefungeerd. Zo kon hij volgens justitie onder meer beschikken over wapens en geld om de 'hitmen' te voorzien.
Volgens de verdediging van Simo en Brillie, (oud)Holleeder-advocaten Stijn Franken en Sander Janssen, zijn de getuigenissen die zijn afgelegd bij de politie verre van betrouwbaar. "Sommige getuigen waren eerst afgeranseld door Satudarah-leden, voordat ze bij de recherche gingen verklaren. Die getuigenissen zijn onder druk afgelegd en dus niet bruikbaar als bewijs."
Justitie denkt daar heel anders over. Veel van de verhalen die getuigen hebben verteld, kunnen volgens het OM worden gestaafd met objectieve bewijzen. Zo bestaan er verschillende chats waaruit de betrokkenheid van Simo en Brillie blijkt.

Criminele administratie

Ook is er een usb-stick gevonden met een soort criminele administratie. Die stick wordt gelinkt aan Brillie. Er staan onder meer bedragen op gemeld van een hotelkamer die is gehuurd na een moordaanslag, de benzine die is gebruikt om de kapper in de fik te steken en een 'rekening' van degene die een vluchtauto zou hebben geregeld.
Verder is op de stick een serienummer te vinden van een gps-zender waarmee een doelwit is gevolgd en het kenteken van de auto van een van de slachtoffers.
Het eindproces is komend voorjaar. De rechtbank trekt er meerdere dagen voor uit.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.