nieuws

Het COA, de vliegbasis Twenthe en onhandige communicatie

Lege legeringsgebouwen
Lege legeringsgebouwen
'COA heeft zinnen gezet op Vliegbasis Twenthe voor opvang asielzoekers.' Die headline van RTV Oost werd het doel van mijn hardlooprondje op deze vrije donderdag.
Waar wil het COA die 600 mensen onderbrengen. Op de Zuidkamp. Die dacht ik te kennen, maar niet het gebouw waar het om ging en rende er naartoe via Roombeek. Daar trof ik een bekende die zijn huis kwijt wil, op open huizendag kijkers verwachtte en daarom de ramen lapte. Zelf had hij zijn oog laten vallen op een huis op datzelfde Zuidkamp als waar ik naar onderweg was. "Asielzoekers? Dat gaat dan wel iets betekenen voor de prijs".

Gebouwen met alleen maar kamers

Met dat in mijn hoofd liep ik rond lunchtijd de Zuidkamp op. De asielzoekers zouden in de nieuwe mess en de gebouwen er tegenover worden ondergebracht. De mess was makkelijk te vinden, maar op slot. Merkten ook mensen van de brandweer die er wel eens lunchten maar nu verrast werden door een gesloten keuken. De gebouwen ertegenover waren lastiger te vinden.
'Urban explorend' negeerde ik het verbodsbord bij het hek dat gewoon open stond. Weggestopt tussen de bomen en struiken stonden drie gebouwen in Centreparcs-grijs. Gebouwen met alleen maar kamers en vitrage voor de ramen. Legeringsgebouwen. Twee gebouwen stonden leeg, de derde leek nog voor een deel bewoond. Door 'binnenslapers', militairen die tijdens de werkweek op het terrein van defensie overnachten.

Ontkenning

Op de deur van het bewoonde gebouw een dienstmededeling voor de bewoners: "vanwege het ter beschikking stellen van het gebouw aan het COA is er vanaf 29 september geen maaltijdvoorziening meer...namens de locatiemanager Holterhoek excuses voor het ongemak".
Dat vroeg om een verklaring, maar COA ontkende de komst, net als Defensie. Enschede ook. Er waren gesprekken, Enschede wil wel helpen, maar liever niet daar. Vermoedelijk vanwege de prijzige gebouwen en kavels op de Zuidkamp en in 't Vaneker die Enschede vanuit de eigen grondvoorraad aan de man probeert te brengen; meer financiële tegenvallers kan de stad niet aan.

Sentimenten

Wat had die dienstmededeling dan te betekenen... wie heeft dat briefje opgehangen 'namens locatiemanager Holterhoek'? "Volstrekt onduidelijk", zegt Defensie. COA reageert verrast: "misschien willen ze wel iets van ons." Leer mij een meer gedisciplineerde organisatie kennen dan Defensie; daar doet niemand iets zonder een instructie, ook niet voor zijn beurt spreken.
Niet ondenkbaar is dat Defensie en COA het al op een akkoordje hadden gegooid, maar dat Enschede een onderschatte hobbel bleek die nu geëffend wordt. De komst van asielzoekers brengt sentimenten met zich mee, om welke bevolkingsgroepen het ook gaat.

Eerlijkheid duurt het langst

In dit geval gaat het om vooral Syrisch-orthodoxe vluchtelingen. Een groep mensen van wie er al duizenden, volledig geïntegreerd in Enschede wonen, met een eigen bisschop in het klooster in Glane. De voorzichtigheid die het COA betracht en de regierol de ze daar in wil hebben, behoeven echter wat aanpassing. Eerlijkheid duurt het langst, gooi het out in the open, zeker als je niks te verbergen hebt.
Het COA heeft een historie met ongelukkige communicatie. Een oude maar ook een recente. Borne bood vorige maand het vroegere AZC in Azelo aan voor de opvang van gevluchte Syriërs, maar hoewel de nood bij het COA hoog is, laat die maar niks van zich horen.

Crisiscommunicatie

Ook in Rekken is de instantie bekend. Daar stond het dorp vorige week op de achterste benen, toen naar buiten kwam dat er asielzoekers in de vroegere tbs-kliniek worden ondergebracht. Dat kwam niet van het COA, die het ooit wel verteld zou hebben, maar via een ondernemer die was gevraagd de maaltijden voor de asielzoekers te verzorgen.
Het communicatieplan van het COA, inclusief informatie-avonden voor inwoners van Rekken, lag nog in de locker. De toon was al gezet; Rekken was 'not-amused'. Communicatie in Rekken werd crisiscommunicatie. Ergens deze of volgende week zal wel bekend worden dat er 600 asielzoekers naar de Zuidkamp komen. En blijft voor altijd geheim wie namens de locatiemanager Holterhoek de dienstmededeling durfde te plakken aan gebouw Z18c.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.