nieuws

Enschede krijgt fors minder geld van het Rijk voor sociale werkvoorziening

Van alle grote gemeenten in Nederland moet Enschede volgend jaar het meeste inleveren als het gaat om het bedrag dat de gemeente van het Rijk krijgt voor de sociale werkvoorziening. Dat blijkt uit een geactualiseerde verdeling van het budget dat op Prinsjesdag verscheen.
Enschede krijg in 2015 iets minder dan 40 miljoen euro. Dit jaar is dat nog bijna 45 miljoen euro. De gemeente gaat er 12,1 procent op achteruit. Dat is niet alleen de grootste daling van alle grote gemeenten in Nederland, maar ook de grootste daling van alle gemeenten in Overijssel. Bovendien is de daling bijna twee keer zo groot als staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) half juni liet weten. 

Verkeerde aanname

Staphorst is een uitzondering. Dat is de enige gemeente in Overijssel die er in 2015 iets bijkrijgt: 0,4 procent. Zwartewaterland en Olst-Wijhe die in juni nog dachten er in 2015 op vooruit te gaan moeten alsnog inleveren, beide gemeenten 0,3 procent. Voor veel andere gemeenten is de verdeling na Prinsjesdag iets gunstiger dan de verdeling in juni.
Oorzaak van de wijzigingen is een verkeerde aanname in het verdeelmodel van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Aanvankelijk werd namelijk gedacht dat het aantal 'Wsw-ers' zou dalen in de loop van 2014, maar dit bleek niet het geval.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.