nieuws

Verbazing en felicitaties: reacties op vertrek Den Oudsten uit Enschede

Raadszaal Enschede
Raadszaal Enschede
De gemeenteraad van Enschede is vanavond verrast door het aangekondigde vertrek van burgemeester Peter den Oudsten. Na negen jaar in Enschede vertrekt Den Oudsten naar Groningen om daar burgemeester te worden. Een onverwachts besluit voor veel raadsleden. Op Twitter wordt de burgemeester overspoeld met felicitaties.
Rond acht uur vanavond werd de stedelijke commissie van Enschede plotseling geschorst, terwijl net een inspreker aan het woord was. Voorzitter Broekman kondigde aan dat de burgemeester onmiddellijk overleg wilde met de fractievoorzitters. En voegde daar aan toe: "Schrikt u niet, het is niets ernstigs."
Op dat moment werd net in Groningen bekendgemaakt dat Peter den Oudsten wordt voorgedragen als nieuwe burgemeester. Dat nieuws sijpelde ook al snel door in Enschede. Na een kort overleg met de fractievoorzitters keerde Den Oudsten terug om de overige aanwezigen een korte toelichting te geven.

"Mooie kans in mooie stad"

Na negen jaar Enschede is dit een mooie kans, aldus de burgemeester. Den Oudsten zei erg blij te zijn met deze kans. "Groningen is een mooie stad", aldus de burgemeester. Naar verluidt is Den Oudsten gevraagd om te solliciteren in Groningen, maar dat wil vooralsnog niemand bevestigen.
In de raad van Enschede reageren veel mensen met de opmerking het een mooie kans voor Den Oudsten te vinden. Ze zijn wel verrast door het aangekondigde vertrek. Verwacht werd dat de burgemeester zijn tijd in Enschede zou volmaken.

"Zonde om icoon kwijt te raken"

Laurens van der Velde, fractievoorzitter van de PvdA, zei het zonde te vinden een icoon kwijt te raken. "Peter is een gezaghebbende man met veel ervaring. Ervaring die we goed kunnen gebruiken met de grote opgaven. Hij snapt als geen ander het belang om daar regionaal samen in op te trekken." 
Op Twitter wordt veel gereageerd op het vertrek van Den Oudsten. Hieronder een verzameling.
Enschede FM sprak Den Oudsten na de bekendmaking.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.