nieuws

Jan Terlouw Innovatieprijs voor bedrijf oud-studenten Enschede

De broers Roderick en Floris Wolters hebben de Jan Terlouw Innovatieprijs gewonnen. Ze kregen de prijs voor hun energiesysteem Solar Freezer, waarmee huizen verwarmd kunnen worden. De voormalige studenten van hogeschool Saxion zeggen met hun uitvinden de gasrekening van een huishouden tot nul terug te kunnen brengen.
De Solar Freezer is een systeem met zonnecollectoren, een warmtepomp en een rubberen zak, de 'bufferzak'. Die zak past in de kruipruimte van een huis en wordt gevuld met water dat is verwarmd door de zonnecollectoren. Aan de bufferzak is een warmtepomp gekoppeld die de warmte uit het water haalt en het laat afkoelen tot ijs van maximaal -1 graden.
Bij dat proces komt zoveel energie vrij, dat het kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld de centrale verwarming. Restwarmte wordt opgeslagen in een boiler, voor gebruik op een later tijdstip. Het ijs in de waterbuffer wordt telkens opnieuw ontdooid met behulp van energie opgewekt door de zonnecollectoren, waardoor het proces zich kan blijven herhalen.
De gebroeders Wolters groeiden op in Lichtenvoorde en wonen nu in Groenlo en Enschede. Hun bedrijf Solar Worldwide Solutions is zowel in Lichtenvoorde als in Enschede gevestigd. In Enschede is het bedrijf gevestigd in The Gallery, bij de Universiteit Twente. De twee studeerden onlangs af aan hogeschool Saxion in Enschede.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.