nieuws

Woonbestemming insectenwoning Albergen lijkt ver weg, kunstenaar geeft niet op

Plan voor de insectenwoning in Albergen
Plan voor de insectenwoning in Albergen
Een domper voor kunstenaar Gijs Bekhuis uit Albergen. De gemeenteraad van Tubbergen stemde gisteravond tegen de wijziging van het bestemmingsplan voor Broekzijdeweg 34 in Albergen. Door dit 'nee' krijgt Bekhuis vooralsnog geen woonbestemming op het huis dat hij wil bouwen. Een huis in de vorm van een insect.
Maar Bekhuis zit niet bij de pakken neer. Hij was erbij gisteravond, zag en hoorde hoe de gemeenteraad het voorstel verwierp. En direct maakte hij nieuwe plannen om zijn droom in de bossen van Albergen toch te kunnen verwezenlijken. "Het is duidelijk dat we het anders moeten invullen", zegt hij. Maar dat het insectenhuis, in de vorm van een bij, er komt, daarvan is hij overtuigd.

Wellicht via rood-voor-roodregeling

De mogelijkheden voor een woonbestemming zijn wat hem betreft nog niet uitgeput. "De rood-voor-roodregeling is gisteravond in de raad genoemd", zegt hij. Hij doelt op de regeling die het mogelijk maakt om een bouwkavel te krijgen als een schuur of stal wordt gesloopt.
De insectenwoning van Bekhuis is een project van de lange adem. In 2006 presenteerde hij het idee. Maar omwonenden werden minder enthousiast. Een aantal stapte begin deze zomer naar de rechter om de bouw te voorkomen. Een uitspraak moet nog volgen. De rechter wil een oordeel van deskundigen. "Maar ik ga niet wachten op de uitspraak. De rechter moet niet het gevoel krijgen dat hij trekt aan een dood paard", aldus Bekhuis. Die verder gaat om het huis er te krijgen. Hij zit in elk geval vol ideeën.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.