Nieuws

Postbezorgers Enschede bezorgd om baan, PvdA en CDA: stop aanbesteding

De tijd begint te dringen voor ruim vijftig postbezorgers van MSG in Enschede. De mannen en vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken nu tien jaar voor het bedrijf, nadat ze overgenomen werden vanuit de DCW, de voormalige sociale werkplaats van de gemeente Enschede. Maar omdat MSG de aanbesteding van de gemeente voor de post per 1 januari voorlopig niet gegund heeft gekregen, is de onzekerheid over hun toekomst groot.
En juist dat is iets waar deze doelgroep maar moeilijk mee om kan gaan. Eigenaar Arjan Kleizen leidt ons rond in het postsorteercentrum van MSG aan de Veilingstraat, 's ochtends vroeg als de postbezorgers zich klaar maken voor hun ronde. "Kijk, bij PostNL bijvoorbeeld zou dit echt niet kunnen, maar hier sorteren de medewerkers nog gewoon hun eigen post aan tafel. Zoals ze dat altijd gedaan hebben."

Voortbestaan

Dat het bedrijf MSG kon blijven voortbestaan de afgelopen jaren is grotendeels te danken aan de grote hoeveelheid post die het bedrijf kon verwerken. "Dan blijf je efficiënt en kunnen de medewerkers gewoon op hun eigen manier blijven werken."
Die voorspelbaarheid is voor de medewerkers belangrijk. Neem Betty (*naam gefingeerd). Al tien jaar bezorgt ze post in dezelfde week, al tien jaar sorteert ze haar eigen post handmatig in de ochtend, op haar eigen tempo. En al tien jaar loopt ze dezelfde rondes. "Ik zou niets liever willen, weer of geen weer, echt geen dag spijt."

Juridisch geschil

En als daar aan getornd wordt, heeft dat grote gevolgen, denken raadsleden Ton ten Vergert (CDA) en Yara Hümmels (PvdA). "Ik ben bang dat als dit doorgezet wordt er zomaar 50 mensen thuis kunnen komen te zitten." Zonder uitzicht op een andere baan, zorgwekkend aldus Hümmels. Tot haar frustratie reageert het college niet inhoudelijk. "Omdat er een juridisch geschil ligt. Maar ik zeg, stop de aanbesteding nu en ga kijken wat er kan."
Ook voor Kleizen is het spreekverbod lastig. "Ik zou het wel van de daken willen schreeuwen, maar dat mag niet." Eind september dient er een kort geding tussen MSG en de gemeente Enschede. Hümmels wil voor die tijd nogmaals vragen stellen aan het college en verwacht deze keer wel antwoord. "Ik vind dat we hier als raad wel over gaan, deze aanbesteding moet worden stopgezet."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.