Nieuws

OM eist in hoger beroep vier maanden celstraf voor bedreigen Kamerlid Omtzigt

Kamerlid Pieter Omtzigt vorig jaar bedreigd
Kamerlid Pieter Omtzigt vorig jaar bedreigd © RTV Oost
Het OM heeft in hoger beroep opnieuw vier maanden gevangenisstraf, waarvan een maand voorwaardelijk, geëist tegen een 27-jarige man uit Heerlen voor het belagen en bedreigen van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt.
Het toenmalige CDA-Tweede Kamerlid werd vorig jaar hinderlijk bejegend tijdens een betoging tegen de coronamaatregelen in het centrum van Den Haag. De man uit Heerlen uitte bedreigingen en schold Omtzigt uit. De politierechter veroordeelde de verdachte vorig jaar november tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden. Het OM ging in hoger beroep en wil dat de verdachte minimaal drie maanden de cel in gaat, plus een maand voorwaardelijk als stok achter de deur.

'Ik zal je doodslaan'

De rechter had de verdachte veroordeeld voor poging tot bedreiging, maar het OM blijft van mening dat sprake is van een voltooide bedreiging. Omtzigt hoorde de volgende dag via sociale media dat de verdachte 'Ik zal je doodslaan' had geroepen. Het OM vindt dat niet van belang is of het slachtoffer zich pas de dag erna wel of niet ernstig bedreigd voelde. In het algemeen kunnen de woorden 'Ik zal je doodslaan' vrees opwekken, vindt het OM.
"De omstandigheden geven geen enkele ruimte voor de gedachte dat verdachte een dolletje maakte. Het is nodig om paal en perk te gaan stellen aan de intimiderende en dreigende uitingen die men tegenwoordig meent te kunnen doen richting politici en bestuurders, die in hun ogen wellichtonwelgevallig beslissen", aldus de aanklager in hoger beroep.
Het gerechtshof in Den Haag doet uitspraak op 16 september.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.