Nieuws

Onderscheiding Yad Vashem postuum uitgereikt aan verzetshelden in Ommen

Frits Herbert Iordens (1919-1944) en Anna Maclaine Pont (1916-1969) zijn vandaag in Ommen postuum geëerd met de Yad Vashem onderscheiding. Dit voor de hulp die beiden tijdens de Tweede Wereldoorlog boden aan Joodse kinderen om hen uit handen van de Duitse bezetters te houden.
De ceremonie vond plaats op kasteel Eerde in aanwezigheid van familieleden van beide verzetshelden. Namens het gemeentebestuur van Ommen was burgemeester Hans Vroomen vertegenwoordigd. De onderscheiding, een certificaat met medaille werd uitgereikt door mr. Naor Gilon, ambassadeur van Israël aan twee nabestaanden en naamgenoten, neef Frits Iordens uit Amsterdam en Annemieke Maclaine Pont uit Wijchen, de dochter van Anna Maclaine Pont.

Rechtvaardigen onder de Volkeren

De Yad Vashem onderscheiding ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’ komt toe aan hen die met gevaar voor eigen leven in de Tweede Wereldoorlog het leven van Joodse burgers hebben gered. Op een monument in Jeruzalem worden slachtoffers van de Holocaust en helpers van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog geëerd. De verzetsdaden van Iordens en Maclain Pont werden benadrukt in verhalen op de website OudOmmen.nl. Voor de destijds waarnemend burgemeester Bas Verkerk aanleiding om het initiatief voor een onderscheiding te nemen. Dit werd overgenomen en gerealiseerd door de huidige burgemeester van Ommen Hans Vroomen.

Studententijd

In hun studententijd waren Iordens en Maclain Pont regelmatig te vinden op landgoed Eerde van baron Philip Dirk van Palland van Eerde. Daar hielpen zij Joodse kinderen onder te laten duiken op de Weversnest, een van de huisje van de baron. Zowel Iordens als Maclain Pont waren actief betrokken bij het Utrechts Kindercomité, dat georganiseerde hulp bood aan Joodse kinderen. Deze verzetsgroep hielp honderden Joodse kinderen onderduiken in pleeggezinnen. Ook in de regio Ommen.
Vanaf de zomer 1943 gingen Frits en Anna zich ook bezighouden met het regelen van onderduikadressen voor geallieerde piloten. Hiervoor werd onder meer een lijn naar België opgezet. Op 2 maart 1944 werd Frits in het Belgische Hasselt bij een vluchtpoging door de Duitsers doodgeschoten. Na de bevrijding werd Frits op verzoek van Anna met speciale toestemming herbegraven op landgoed Eerde.
Meer over Frits Iordens en Anna Maclaine Pont is te lezen op www.oudommen.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.