nieuws

HEBO Maritiemservice uit Zwartsluis bergt vrachtschip in Schelde-Rijnkanaal

De berging van het schip is in volle gang
De berging van het schip is in volle gang
HEBO Maritiemservice uit Zwartsluis is in opdracht van Rijkswaterstaat bezig met de berging van het Poolse vrachtschip Isala in het Schelde-Rijnkanaal. Het schip, geladen met zout, zonk vrijdag na een aanvaring met een passagiersschip.
De afgelopen dagen is de lading, zo'n duizend ton keukenzout, uit het wrak gehaald. Rijkswaterstaat probeert het schip met drijvende kranen uit het water te halen. Als de staat van het schip dit toelaat, wordt het in zijn geheel door drie drijvende kranen boven water gehesen en afgevoerd. Als het wrak door de aanvaring te zwak is om in zijn geheel te hijsen, wordt het in twee delen gezaagd. Na het ophijsen worden deze delen op pontons geplaatst en afgevoerd.
Rijkswaterstaat heeft volgens Omroep Zeeland zelf opdracht gegeven voor de berging. Normaal doet een verzekeraar of eigenaar dat, maar Rijkswaterstaat vond dat te lang duren. Tijdens de berging ligt het scheepvaartverkeer zo'n vier tot zes uur volledig stil. Naar verwachting is het Schelde-Rijnkanaal vannacht weer volledig toegankelijk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.