Nieuws

Provincie Overijssel in beroep tegen uitspraak over vergunningskwestie voor beweiden en bemesten

afbeelding ter illustratie
afbeelding ter illustratie © ISTOCK / VWALAKTE
De provincie Overijssel gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter over het beweiden op een boerenbedrijf in Steenwijkerland. De provincie besloot niet op te treden tegen de melkveehouder, die met zijn of haar bedrijf vlak bij het beschermde natuurgebied Weerribben-Wieden zit. Volgens de rechtbank had de provincie dat wél moeten doen.
De zaak is in feite gericht tegen één melkveehouder, maar de vrees is dat de uitspraak gevolgen heeft voor veel meer boerenbedrijven.
Wel of geen vergunning?
Volgens actiegroep MOB (Mobilisation for the Environment) draagt het beweiden (koeien in de wei laten) en bemesten (mest uitrijden) bij aan de achteruitgang van de stikstofgevoelige natuur. Daarom is volgens de milieuorganisatie dus een vergunning nodig.
De rechter oordeelde dat de provincie niet heeft aangetoond dat het 'bemesten en beweiden' door de veehouder is uitgezonderd van de vergunningsplicht.
De provincie hoopt in het hoger beroep aan te tonen dat het bedrijf heeft vertrouwd op de 'wettelijke vrijstelling voor beweiden en bemesten'. Op de datum dat de Natura 2000-gebieden werden aangewezen, waren de betreffende percelen al agrarisch in gebruik, zegt de provincie. Daarom zou geen vergunning nodig zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.