RDW: Overijssel loopt achter bij de registratie van landbouwvoertuigen

Nog maar 36 procent van alle Overijsselse landbouwvoertuigen, rijdende werktuigen en het materieel dat die voertuigen trekken, is geregistreerd. Daarmee loopt Overijssel achter op de rest van Nederland. Dat blijkt uit de cijfers tot 1 september van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). In de rest van Nederland gaat het overigens niet veel beter. Landelijk is nog maar 42 procent van de (land)bouwvoertuigen geregistreerd.

Vooral werk- en wegenbouwvoertuigen en de bijzondere (land)bouwvoertuigen blijven achter. Vanaf 1 januari 2022 moeten deze voertuigen geregistreerd zijn om nog op de weg te mogen.

Begin op tijd

De RDW roept eigenaren van deze voertuigen op om snel aan de registratie te beginnen. Alleen dit jaar kan dat online zonder keuring. "Voordat een eigenaar een voertuig kan registreren, moet hij of zij zelf een aantal gegevens verzamelen, zoals het chassisnummer, bouwjaar, merk, type en handelsbenaming", zegt conversiemanager Rob van Dokkumburg. Die zijn soms lastig te vinden. "Verdiep je daarom alvast in de materie en ga op zoek naar de gevraagde gegevens. Heb je die eenmaal paraat, dan is de registratie zelf niet zo moeilijk", luidt het advies.

Wachttijden

De RDW doet nu al een beroep op de eigenaren om wachttijden of teleurstelling te voorkomen. Uit de ervaringen tot nu toe blijkt dat de meeste eigenaren hulp of advies nodig hebben bij de registratie. RDW gaat dat ook aan eigenaren bieden, maar dat wordt lastiger als iedereen op het laatste moment belt. "Als de wachttijden te ver oplopen, kunnen we bovendien niet garanderen dat we alle aanvragen goed kunnen afhandelen. Dan kan het gebeuren dat het kentekenbewijs niet voor 1 januari op de mat valt en je nog niet de weg op mag."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
GROEN OVERIJSSEL
Deel dit artikel: