Nieuws

Poli’s MST in Oldenzaal morgen weer open, drinkwater nog altijd niet te drinken

De poliklinieken van het MST in Oldenzaal gaan morgen weer open. Dat meldt het ziekenhuis vandaag. De poli's waren sinds vrijdag gesloten vanwege de verontreiniging van het leidingwater met de E-coli bacterie in Oldenzaal en omstreken. De problemen met het drinkwater zijn nog altijd niet opgelost. Tot dinsdag blijft het advies van waterbedrijf Vitens gelden om het water voor gebruik tenminste drie minuten te koken.
Hoewel de problemen dus nog niet zijn opgelost, kunnen de meeste afspraken in de polikliniek in Oldenzaal met ingang van de nieuwe werkweek weer doorgaan. Behandelingen die niet veilig kunnen worden uitgevoerd door de besmetting van het leidingwater, worden verplaatst naar het MST in Enschede. Patiënten in kwestie worden door het MST benaderd, zegt een woordvoerster van het ziekenhuis.
Gebied met mogelijk verontreinigd water
Gebied met mogelijk verontreinigd water © Vitens

In weekend geen putten gereinigd

Opvallend is dat het gespecialiseerde bedrijf dat de waterputten moet reinigen, in het weekend niet werkt. Toch gaat er volgens waterbedrijf Vitens geen kostbare tijd verloren, omdat er gewacht moet worden op de uitslagen van proeven met de monsters van de putten die al wel gereinigd zijn. Daaruit moet blijken of het drinkwater weer schoon is. Naar verwachting zijn dinsdag de problemen verholpen.

De bacterie en de maatregelen

Totdat het water weer helemaal aan de kwaliteitsnormen voldoet, voorziet Vitens een gerichte groep kwetsbare klanten van servicewater. Het gaat om klanten die (bijna) geen mogelijkheid hebben om het water te koken. Het drinkwater is vervuild met poep- en melkzuurbacteriën. Dit zijn bacteriën die veelvuldig voorkomen in de darmen van zoogdieren en mensen. Hoe de bacteriën in het drinkwater terecht zijn gekomen, weet Vitens niet. "Deze bacteriën komen weliswaar overal in het milieu voor, maar mogen uiteraard niet voorkomen in drinkwater." Mensen met een lage weerstand lopen een kleine kans op maag- en darmklachten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.