Nieuws

Grolsch diep in de min door corona: zes ton verlies over 2020

De brouwerij van Grolsch in Enschede
De brouwerij van Grolsch in Enschede © ANP / Ginopress
Grolsch is hard in de portemonnee geraakt door de coronapandemie. De bierbrouwer uit Enschede boekte vorig jaar een verlies van zes ton. Een jaar eerder maakte Grolsch nog een winst van 27,8 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarrekening die de brouwer gedeponeerd heeft.
Het totale verlies van Grolsch over 2020 komt uit op 560.000 euro. Het verlies was nog vele malen groter geweest, als de brouwer geen steun zou hebben gehad van de overheid. Zo kreeg Grolsch voor 24,3 miljoen euro uitgesteld aan belastingen en ontving de brouwerij miljoenen euro's aan loonsteun.

'Zware impact'

Vanwege de pandemie was de horeca maandenlang gesloten. Grolsch noemt 2020 dan ook 'een zwaar jaar'. "De COVID-19-pandemie had een zware impact op onze omzet. De beperkingen en lockdowns raakten met name onze inkomsten uit de horeca."
De bierbrouwer zegt, ondanks de financiële tegenslag, juist ook horecaondernemers ondersteund te hebben. "Bijvoorbeeld door flexibel om te gaan met betalingsvoorwaarden. En ondanks de moeilijke omstandigheden bleven we investeren in nieuwe horecaklanten."
Grolsch wordt nog steeds getroffen door de beperkingen die gelden in de horeca
Grolsch

Kritiek op loonsteun

Ook dit jaar zal voor Grolsch 'zeer onvoorspelbaar' verlopen, aldus de brouwer. Zo is de nachthoreca nog altijd gesloten en zijn grote, meerdaagse festivals niet toegestaan. "De COVID19-ontwikkelingen zullen de resultaten van dit jaar ook ernstig beïnvloeden. Grolsch wordt nog steeds getroffen door de beperkingen die gelden in de horeca."
Over de loonsteun die Grolsch vorig jaar ontving, kwam veel kritiek nadat bleek dat het moederbedrijf van Grolsch voor honderden miljoenen euro's aan winst heeft uitgekeerd. De bierbrouwer is niet van plan de loonsteun terug te betalen.
Uit de jaarstukken blijkt dat Grolsch zelf geen dividend heeft uitgekeerd in 2020. Een jaar eerder gebeurde dat wel: toen mochten de aandeelhouders samen 35 miljoen euro verdelen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.