NRC: Spanningen bij tijdelijke opvang vluchtelingen in Zwolle lopen op

De spanningen in de tijdelijke opvang voor Syrische vluchtelingen in de Zwolse IJsselhallen zijn in anderhalve week tijd hoog opgelopen. Dat schrijft NRC.nl.

Verschillende vluchtelingen zeggen tegenover een verslaggever van NRC.nl dat elke dag meer mensen ziek worden, dat de medische zorg tekortschiet en dat er om de onbenulligste redenen ruzies ontstaan.

'Geen kamp maar gevangenis'

De vluchtelingen klagen, anoniem uit vrees voor een slechtere behandeling in de asielprocedure door de Immigratie- en Naturalisatiedienst, over een gebrek aan privacy, sanitair en andere voorzieningen. In de hal komt geen licht van buiten en het is er benauwd. "Dit is geen kamp, dit is een gevangenis", vat een van hen het samen.

'Niet ideaal'
Onder de vluchtelingen gaan ook geruchten over radicale moslims die zouden zijn meegereisd Syrië naar Europa. De politie neemt deze aanwijzingen serieus, zegt Arjen Bijlsma van VluchtelingenWerk Oost Nederland. Woordvoerder Jan Willem Anholts van de COA zegt dat vooraf al duidelijk was dat de opvang in de IJsselhallen 'niet ideaal' zou zijn. Maar hij onderstreept tegenover de verslaggever van het NRC dat de opvang in Zwolle tijdelijk is.

In de IJsselhallen worden zo’n vierhonderd vluchtelingen, vooral jonge mannen uit Syrië, Irak en andere brandhaarden opgevangen.

Meer over dit onderwerp:
IJsselhallen asielzoekers Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren