nieuws

Duidelijke boodschap rechter Almelo, verzet tegen aanhouding wordt niet getolereerd

4,5 maand cel voor onder meer agressie tegen agenten
4,5 maand cel voor onder meer agressie tegen agenten
Als je door de politie bent aangehouden en je moet mee naar het bureau dan moet je geen grote mond opzetten, je verzetten en al helemaal geen geweld gebruiken tegen de politiemensen. Doe je dat wel, dan is de kans groot dat je voor langere tijd achter de tralies terecht komt.
Die duidelijke boodschap gaf de politierechter in Almelo vanmiddag mee aan een 19-jarige man die terecht stond omdat hij zich heftig verzette tegen zijn aanhouding. De man uit Almelo werd begin augustus dit jaar thuis opgehaald omdat hij nog bijna 80 dagen gevangenisstraf open had staan. De agenten gaven de man kans om zijn spullen te pakken en sloegen hem niet in de boeien, maar hielden hem nauwlettend in de gaten toen ze naar de dienstauto liepen.

Smeet agente op de grond

Op weg naar de politiewagen gaf de 19-jarige de agenten een grote mond. Hij vond dat ze te dicht bij hem waren en eiste meer ruimte. Toen agenten de man alsnog wilden boeien vanwege zijn grote mond verzette hij zich hevig. Hij tilde een van een politiemensen in de lucht en smeet haar met kracht op de grond. Bij haar collega boog de man een vinger om. Uiteindelijk was er een flinke dosis pepperspray nodig om de man zover te krijgen dat hij in de boeien kon.

'Stikken door nekklem'

Voor de rechter vertelde de man dat de agenten als eersten geweld gebruikten tegen hem. Hij zei dat hij tegen de grond gewerkt werd en hij bijna stikte door een nekklem. Zijn toenmalige vriendin had hem willen bevrijden en was daarom op de agente gesprongen. De advocate van de 19-jarige vond dat er onnodig geweld was gebruikt door de beide politiemensen, maar daar was de politierechter het niet mee eens.

4,5 maanden cel

Hij legde de man een onvoorwaardelijke celstraf van een maand op, maar daarmee hield het voor de man nog niet op. Hij liep nog in de proeftijd van twee voorwaardelijke veroordelingen wegens geweldsdelicten en die zette de rechter om in onvoorwaardelijke celstraffen. In totaal moet de man nu bijna 4,5 maand de cel in. Ook moet hij de schade bij de gewond geraakte agenten betalen. De conclusie van de rechter? De man had er verstandiger aan gedaan rustig mee te gaan toen hij de kans kreeg.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.