Genoeg is genoeg! Groeiend protest tegen nieuwe gaswinning in grensgebied Overijssel, Friesland en Drenthe

Maandagavond kwamen zo’n 110 inwoners uit het grensgebied naar de Spokeplas in Noordwolde (Friesland). In deze omgeving, net over de grens van de gemeente Steenwijkerland, wordt al jaren gas gewonnen uit verschillende gasvelden. Dat er opnieuw plannen liggen voor uitbreiding van die gaswinning, baart een groeiende groep inwoners zorgen. Stichting GasDrOvF organiseerde daarom een flitsdemonstratie.

"Ja, het hadden er best meer mogen zijn", zeggen verschillende inwoners die naar de plas zijn gekomen over de opkomst. "Maar in deze omgeving is het lastig, je krijgt mensen niet zo snel uit huis. Ook weet lang niet iedereen van de situatie af of durft zijn of haar gezicht te laten zien. Misschien kunnen we huis aan huis handtekeningen ophalen", wordt er geopperd.

Stichting GasDrOvF zet zich in voor bewoners die te maken hebben met de gevolgen van gaswinning. Voorzitter Jeanette van der Velde is wel tevreden over de opkomst. "We hadden tussen de 50 en 150 geïnteresseerden verwacht, dus dit is al een mooi begin. Het gaat namelijk om een snel opgezet protest. Het is onze eerste bijeenkomst na corona. We willen laten zien dat er geen draagvlak is voor nieuwe boringen."

Mobiliseren

Dat een toenemend aantal mensen zich roert, blijkt volgens haar uit het feit dat er groeiende interesse is en er vrijwilligers bij komen. "Vaak wordt ons gevraagd: Voor wie praten jullie eigenlijk? Wordt wat wij doen kleiner gemaakt door betrokken instanties?"

Ze merkt dat burgers wel degelijk geïnteresseerd zijn. "De communicatie vanuit de overheid is gebrekkig, daar loop ik steeds tegenaan. Inwoners missen de benodigde informatie. Lang niet iedereen kreeg bijvoorbeeld een uitnodiging voor de online informatieavonden die er zijn geweest."

De overheid heeft een structureel probleem met communiceren.
Jeanette van der Velde, voorzitter GasDrOvF

Om inwoners te mobiliseren en informeren zijn er appgroepjes opgericht en gaat er regelmatig een nieuwsbrief uit. "Ongeveer 200 mensen krijgen de brief. Dat is belangrijk, want samen staan we sterker." Een ander succes van de stichting is dat 350 belanghebbenden inspraak kregen bij een hoorzitting in februari van dit jaar. "Maar uiteindelijk wordt er niks mee gedaan en staan we weer met lege handen."

Van der Velde is zelf woonachtig in het dorp Kallenkote. Ze raakte betrokken toen ze met haar zoon langs het gasveld bij Eesveen reed. "Er werd altijd gezegd dat het niet winstgevend was. Ineens zagen we activiteit. Ik kwam er vervolgens achter dat er 50 procent kans is op een aardbeving van 2,5 op de schaal van Richter!" Daarop besloot ze in actie te komen.

Groningen

Veel aanwezigen maken een vergelijking met het 'doemscenario' van de gasboringen in Groningen. "Kijk hoe het daar gaat! De afhandeling van de schade is nog steeds niet goed geregeld", concludeert Jan van der Horst, inwoner van Noordwolde-Zuid. "Burgers hebben dan niks te zeggen. Je staat machteloos. En wat voor gebied laat je achter voor je kinderen? De bodem wordt hoe dan ook aangetast."

Een inwoner uit de buurt van Eesveen vult aan: "Dat is verschrikkelijk. Je omgeving moet gewoon veilig zijn." Karel Jasperse kwam veertien jaar geleden in de omgeving wonen. "Ik heb alles super geïsoleerd, geïnvesteerd in m’n eigen woning. Wie kan mij beloven dat er geen schade zal ontstaan waardoor huizen straks onverkoopbaar worden?"

Kijk hoe het in Groningen gaat.
Bezorgde inwoners grensgebied

In het grensgebied liggen diverse kleine gasvelden. Hier wordt sinds eind jaren ’80 gas gewonnen. Dit is hoogcalorisch gas, wat niet direct geschikt is voor huishoudelijke gastoestellen. Het begon met het veld in Nijensleek, maar als snel volgden Eesveen, De Hoeve, Noordwolde, Sonnega-Weststellingwerf, Vinkega, Diever (Wapse), Blesdijke en De Blesse. Nu heeft de Canadese gaswinner Vermilion plannen voor een locatie in Vledderveen.

Informatiebijeenkomst

Bij GasDrOvF zijn er inmiddels drie gevallen bekend van schade die zou zijn ontstaan door de boringen en activiteiten eromheen. "De schaderegeling zoals die er nu ligt is heel ongunstig. Schade door gaswinning gaat sluipend, is grillig en willekeurig. Pas na jaren wordt duidelijk wat het werkelijke effect is."

De stichting hoopt op reactie vanuit de politiek, gemeentes en provincies. Woensdag 8 september komt er vanuit het ministerie van Economische Zaken en Vermilion een volgende (online) informatiebijeenkomst. Hiervoor kunnen geïnteresseerden zich aanmelden via www.rvo.nl/gaswinning-vdw.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
STEENWIJKERLAND KOP VAN OVERIJSSEL
Deel dit artikel: