Nieuws

Zeldzame ANWB-paddenstoel op Holterberg wordt cultuurhistorisch erfgoed

ANWB-paddenstoel op Holterberg aangewezen als monument
ANWB-paddenstoel op Holterberg aangewezen als monument © Heemschut Overijssel/Peter Dekker
De gemeente Rijssen-Holten heeft onlangs een zeldzame ANWB-paddenstoel op de Holterberg als monument aangewezen. De gemeente kreeg een verzoek van erfgoedvereniging Heemschut. Volgens de bond verdient de paddenstoel de titel 'cultuurhistorisch erfgoed'.
ANWB-paddenstoelen speelden altijd een belangrijke rol in de bewegwijzering van fietspaden. Na de Tweede Wereldoorlog liet de ANWB een steviger model paddenstoel plaatsen, naar een ontwerp van A.G.M. Boost. Deze betonnen paddenstoel kreeg, in tegenstelling tot zijn voorganger, verticale zijvlakken. De nieuwe paddenstoelen bleken echter minder goed leesbaar en het verwisselen van de platen kostte te veel tijd. Daarom besloot de ANWB in 1955 de paddenstoelen weer te vervangen door het oude, bekende model met schuine zijden. Dat type paddenstoel staat er nu nog steeds.

Zeldzame paddenstoelen

Het aantal resterende Boost-paddenstoelen is op twee handen te tellen. De paddenstoel bij Holten, die geplaatst is na de Tweede Wereldoorlog, is daarom zeldzaam. Bij Haarle, in de gemeente Hellendoorn, staat nog zo'n zeldzaam exemplaar. De erfgoedvereniging heeft ook de gemeente Hellendoorn geadviseerd deze paddenstoel te beschermen.
Heemschut prijst de gemeenten die de bijzondere ANWB-paddenstoelen willen beschermen en verwijst daarmee naar het beleid van de gemeente Vlieland. Onlangs werd bekend dat die gemeente alle ANWB-paddenstoelen op het eiland, waaronder waarschijnlijk ook een Boost-paddenstoel, via Marktplaats te koop heeft aangeboden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.