Nieuws

Onderzoek bevestigt: dode watervogels in Kristalbad bezweken aan botulisme

Botulisme in Kristalbad Hengelo
Botulisme in Kristalbad Hengelo © RTV Oost / Michel Korndorffer
De driehonderd watervogels die eind juli dood werden gevonden in retentiegebied Kristalbad tussen Enschede en Hengelo zijn bezweken aan botulisme. Daarmee wordt een eerder vermoeden van medewerkers van het waterschap bevestigd. Het gaat om een vorm van botulisme die niet gevaarlijk is voor mensen, maar Waterschap Vechtstromen raadt hondenbezitters aan om hun huisdier voorlopig uit de buurt van water in het gebied te houden. Pas als er langere tijd geen dode watervogels meer zijn gevonden, vervalt dit advies.
Het waterschap stuurde eind juli dode watervogels uit het Kristalbad naar een laboratorium. Daar kon echter geen botulisme of een andere giftige stof worden vastgesteld, hoewel de ziekteverschijnselen van de dode dieren wel op botulisme wezen. Recent is nieuw bloedonderzoek gedaan op dode eenden die in de buurt van het Kristalbad werden gevonden. In een van die monsters zat wel botulisme type C.
Tientallen dode watervogels waaronder veel eenden uit water gehaald
Tientallen dode watervogels waaronder veel eenden uit water gehaald © News United / Dominique Gemser
Het gif dat botulisme veroorzaakt kan al in piepkleine hoeveelheden dodelijk zijn en is daarom niet altijd terug te vinden bij onderzoek, verklaart het waterschap. Maar nu de eenden botulisme hadden, is het zeer waarschijnlijk dat alle watervogels daaraan zijn bezweken.
Botulisme wordt veroorzaakt door bacteriën die op de waterbodem leven. Als het water opwarmt, scheiden de bacteriën een giftige stof af die tot verlammingen bij waterdieren kan leiden. De ziekte verspreidt zich snel. Vorige week bleek dat ongeveer tweehonderd bergeenden voor de Zeeuwse kust ook zijn overleden door botulisme. De besmetting duikt vaak op als het warm wordt na een koudere periode.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.