nieuws

Lector Windesheim Zwolle: "Meer ouderen met drankprobleem"

Steeds meer ouderen aan de drank
Steeds meer ouderen aan de drank
Het aantal ouderen dat hulp zoekt met een alcoholverslaving is de afgelopen tien jaar gestegen, terwijl het aantal mensen met alcoholproblemen in de verslavingszorg juist is gedaald. Dat concluderen het lectoraat Verslavingspreventie van Windesheim en het Trimbos-instituut na analyse van gegevens van de stichting Informatie Voorziening Zorg.
De stijging is zichtbaar vanaf 55 jaar, maar is het grootste boven de 60 jaar. Een verklaring voor het toenemende drinkgedrag is volgens lector Rob Bovens van Windesheim dat ouderen meer vrije tijd hebben waarin ze kunnen drinken. Ook hebben ze naar verhouding meer geld om drank mee te kopen en zijn ze vaker in de gelegenheid of bevinden zich vaker in situaties waar het sociaal geaccepteerd is om te drinken.
Behalve lector Verslavingspreventie is Bovens ook voorzitter van een adviescommissie bij het Trimbos-instituut. Vorig jaar kwam hij al met maatregelen om het stijgend aandeel ouderen met alcoholproblemen een halt toe te roepen. Hij pleit voor meer deskundigheid bij hulpverleners, betere internet- en zelfhulpprogramma's en het doorbreken van het gewoontegedrag.
Opvallend is dat een groot aantal ouderen dat zich meldt bij de verslavingszorg, niet eerder verslaafd is geweest. Bij verslaving aan andere middelen is dat vaak wel het geval.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.