Meevaller voor de provincie: drie miljoen beschikbaar voor nieuwe plannen

De provincie kan volgend jaar toch iets meer geld uitgeven dan aanvankelijk gedacht. Dat is het resultaat van een aanpassing in de verdeling van Rijksgelden. Daardoor is drie miljoen euro beschikbaar voor nieuwe plannen, zei gedeputeerde Eddy van Hijum vanmorgen in een commissievergadering van Provinciale Staten.

Dit voorjaar kondigde het provinciebestuur nog aan dat door een aanstaand miljoenentekort in de begroting, het mes ging in projecten. De vette jaren lijken voorbij: voor het eerst in jaren presenteerde de provincie niet voor elk jaar een sluitende begroting. Over 2023 wordt zelfs een tekort van 12,3 miljoen euro verwacht.

Een herverdeling van Rijksmiddelen verzacht het leed nu. "Er is drie miljoen euro beschikbaar voor nieuwe voorstellen", kondigde Van Hijum vanmorgen aan. Hij voegde daar voor de duidelijkheid aan toe: "Voor eigen initiatief van Statenleden."

Koppen bij elkaar

Bij de behandeling van de voorjaarsnota kreeg het provinciebestuur nog kritiek van de oppositiepartijen: zij zagen dat de coalitie de rijen gesloten hield en alle voorstellen van de oppositiepartijen wegstemden. Om die reden stemden veel partijen toen tegen de financiële plannen van het provinciebestuur.

Die wens van 'samen optrekken' had ook Annemieke Wissink (van coalitiepartij PvdA) helder voor de geest. Zij stelde daarom voor tijdens een speciale sessie de koppen bij elkaar te steken. "Om te voorkomen dat het geld drie keer wordt uitgegeven." Wissinks plan kreeg steun van de andere partijen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
PROVINCIALE STATEN PROVINCIE OVERIJSSEL
Deel dit artikel: