Tot nu toe 1,4 miljoen voor gedupeerde kanaalbewoners Almelo-De Haandrik, opkooptraject voor negen huizen

De provincie Overijssel heeft tot nu toe 1,4 miljoen euro vrijgemaakt om gedupeerde bewoners langs kanaal Almelo-De Haakdrik te compenseren. Een half miljoen euro daarvan is daadwerkelijk een schadevergoeding, waarbij de provincie schuld erkent. De overige negen ton valt onder een - minder gunstige - subsidieregeling. Dat meldde Boerman woensdag tijdens een commissievergadering aan de leden van Provinciale Staten.

Ook meldde Boerman dat de provincie in negen gevallen een traject is gestart om huizen van gedupeerden op te kopen. In twee gevallen staat inmiddels zelfs een handtekening. Of deze bedragen zijn meegeteld bij de 1,4 miljoen euro, zei Boerman er niet bij.

Het uit te keren schadebedrag gaat overigens nog veel hoger uitkomen dan 1,4 miljoen euro. Want van de circa vierhonderd huizen die kampen met schades als gevolg van het uitbaggeren van kanaal Almelo-De Haandrik, zijn tot nu toe pas bij 250 huizen de schades getaxeerd.

Dat gebeurde door Vanderwal & Joosten, een taxatiebureau dat door de provincies is ingesteld. Bewoners kunnen daarna nog een contra-expertise aanvragen. Omdat de door Vanderwal & Joosten getaxeerde schades door veel bewoners als laag worden ervaren, gebeurt dat volop. De provincie velt naar aanleiding van beide rapporten uiteindelijk een oordeel. Ook daardoor zouden de door de provincie uit te keren schadevergoedingen nog kunnen oplopen.

Klaar als een klontje

De schades aan huizen rond het kanaal begonnen kort nadat het kanaal was uitgebaggerd om het geschikt te maken voor grotere vrachtschepen. En dus legden aanwonenden al snel de link tussen de werkzaamheden en de schade aan hun huizen.

Hoewel het voor de bewoners dus zo klaar als een klontje is, wordt de precieze oorzaak tot op de dag van vandaag onderzocht. Desondanks besloot de provinciale politiek eind 2020 wel een subsidieregeling in te stellen voor álle gedupeerden. Die leidt nog niet tot tevredenheid.

Onderzoek naar oorzaak

Het nieuwe rapport van Deltares naar de oorzaak van de schade aan huizen wordt op 20 september gepresenteerd, zei Boerman. Hij meldde erbij dat de kosten van het onderzoek inmiddels zijn opgelopen tot twee miljoen euro, twee ton meer dan voor de zomer werd gemeld.

Vorig jaar mei concludeerden onderzoekers van kennisinstituut Deltares dat de schade aan het merendeel van de woningen niét is veroorzaakt door de baggerwerkzaamheden. Maar uit onderzoek dat hoogleraar Stefan van Baars - op eigen initiatief - deed naar de kanaalkwestie, kwam in januari van dit jaar naar voren dat er wel degelijk grote fouten zijn gemaakt. Nadat de provincie aanvankelijk niets met het kritische onderzoek van Van Baars wilde doen - omdat het 'geen nieuwe inzichten' zou bevatten - loopt dus inmiddels alsnog een nieuw onderzoek naar de oorzaak van de schade. Daarbij is ook Van Baars betrokken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Deel dit artikel: