'Bij Kanaal Almelo-De Haandrik zijn werkzaamheden verricht die niet onder vergunning vielen'

Aan Kanaal Almelo-De Haandrik zijn werkzaamheden verricht die niet zijn vergund, meldt de gemeente Twenterand. Honderden mensen die langs het kanaal wonen hebben schade aan hun huis, vermoedelijk door het uitbaggeren van het kanaal. Of de niet-vergunde werkzaamheden schade hebben veroorzaakt, is niet bekend.

Omwonenden vermoedden eerder al dat in de periode 2011-2016 werk aan het kanaal werd verricht dat niet onder de vergunning viel. De gemeente Twenterand liet dit onderzoeken en komt tot dezelfde conclusie.

Lijst met materiaal

Volgens Twenterand moet de provincie nu aantonen dat de bewuste activiteiten veilig en noodzakelijk waren. Dit betekent dat de provincie met een lijst moet komen waarop staat welk materiaal is gebruikt en welke techniek is toegepast bij het werk aan het kanaal.

De gemeente kan vervolgens beoordelen of de provincie een 'vergelijkbare oplossing' heeft gekozen als waarvoor een vergunning is verleend. Zo kan mogelijk alsnog een vergunning worden verstrekt. Het alternatief zou zijn dat het kanaal moet worden teruggebracht naar de situatie van vóór 2011, maar daar levert geen voordeel op voor de bewoners, zegt de gemeente.

Uitbaggeren

De schade aan huizen rond het kanaal ontstond kort nadat het kanaal was uitgebaggerd om het geschikt te maken voor grotere vrachtschepen. En dus legden aanwonenden al snel de link tussen de werkzaamheden en de schade aan hun woningen.

Hoewel het voor de bewoners dus zo klaar als een klontje is, wordt de precieze oorzaak tot op de dag van vandaag onderzocht. Desondanks besloot de provinciale politiek eind 2020 wel een subsidieregeling in te stellen voor álle gedupeerden. Die leidt nog niet tot tevredenheid.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Deel dit artikel: