nieuws

Celstraf voor programmeur uit Enschede die drugshandelsite bouwde

De bewuste site
De bewuste site
De rechtbank in Utrecht heeft donderdag tot 6 jaar cel opgelegd aan vijf betrokkenen bij twee illegale marktplaatsen, diverse drugstransacties en een wapentransactie. Een programmeur uit Enschede bouwde de drugshandelsite.
De mannen verhandelden drugs of waren moderators op de illegale handelssite Black Market Reloaded. Of zij waren bouwer, aandeelhouder of handelaar achter de site Utopia, die Black Market Reloaded opvolgde nadat die was opgeheven.

Kreeg betaald in bitcoins

Twee 30-jarige programmeurs uit Utrecht en Enschede kregen respectievelijk 1 jaar voorwaardelijk cel plus 240 uur werkstraf en een celstraf van 2,5 jaar. Zij bouwden de site Utopia voor de Duitser voor in elk geval 12.500 euro aan bitcoins. Ook leken ze aandeelhouders te zijn voor toekomstige inkomsten van de site.

Geen bewijs voor opdracht tot huurmoord

De hoogste straf van 6 jaar cel was voor een 22-jarige Duitser, tegen wie het Openbaar Ministerie 5 jaar had geëist. Een 47-jarige man uit Woerden die 7 jaar had horen eisen, kreeg 5 jaar celstraf. De rechtbank vindt niet bewezen dat hij - naast zijn drugshandel - ook nog opdracht gaf tot een huurmoord aan een politie-infiltrant.
Drugshandel via de site werd in bitcoins betaald, waarbij de site automatisch een courtage afroomde. Een 32-jarige kameraad van de programmeur uit Enschede die hielp bij leveringen van wapens en drugs voor de man uit Woerden kreeg 1,5 jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.