Nieuws

RIVM: Staphorst op een na laagste vaccinatiegraad van Nederland

Foto ter illustratie: vaccinatiegraad Staphorst laagst van Overijssel
Foto ter illustratie: vaccinatiegraad Staphorst laagst van Overijssel © GGD IJsselland
Staphorst heeft de laagste vaccinatiegraad van de provincie Overijssel. Iedereen dacht het al, maar het is nu voor het eerst onderbouwd met cijfers. Rijksinstituut RIVM heeft de vaccinatiegraad per gemeente en per leeftijdsgroep in een tabel gevat. Minder dan de helft van alle volwassenen in het confessionele Staphorst is nu volledig gevaccineerd. Alleen Urk scoort nog lager. Landelijk is gemiddeld 77 procent van alle volwassenen volledig gevaccineerd.
Tot en met afgelopen zondag zijn er ruim 23,1 miljoen coronaprikken gezet. Staphorst heeft dus de laagste vaccinatiegraad van Overijssel. De gemeenten Dalfsen, Olst-Wijhe, Raalte, Dinkelland, Oldenzaal, Borne, Hof van Twente en Haaksbergen scoren het hoogst op de Overijsselse schaal van volledige vaccinaties. Koplopers zijn Raalte en Dinkelland, waar tot 94 procent van alle volwassenen inmiddels de eerste coronaprik hebben gehad.
Het RIVM laat met de cijfers de vaccinatiegraad per leeftijdsgroep per gemeente te zien. Zo wordt duidelijk dat de jongvolwassenen zich over het algemeen veel minder laten vaccineren dan oudere volwassenen boven de 65.

Cijfers per gemeente

Op dit moment worden mensen na twee coronavaccinaties of na één vaccinatie van Janssen meegeteld als volledig gevaccineerd. Mensen die één vaccinatie hebben ontvangen en daarvoor al eens met corona besmet zijn geweest zijn volgens de regels ook volledig gevaccineerd, maar zijn in deze statistieken meegerekend met 'opkomst eerste prik'.
Op deze kaart vind je per gemeente verschillende vaccinatiecijfers. In het uitklapmenu kun je kiezen tussen het percentage inwoners dat ten minste één prik met een coronavaccin heeft gehad en het percentage inwoners dat volledig gevaccineerd is. Het gaat hierbij niet om een exact percentage, maar om een bepaald bereik. Als een gemeente onder de kleur >=95% valt, dan heeft hier bijvoorbeeld minstens 95 procent van de inwoners in deze leeftijdsgroep een eerste prik ontvangen. Via het uitklapmenu kun je daarnaast ook tussen meerdere leeftijdsgroepen kiezen. Het gaat bij deze cijfers om vaccinaties die zijn ingevoerd in het monitoringssysteem CIMS: het COVID-vaccinatie Informatie- en Monitoringsysteem.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.