Nieuws

Stichting hekelt minister Schouten over achterhouden stikstofdocument

Stichting doet beklag over traineren door ministerie van de stikstofdocumenten Lelystad Airport
Stichting doet beklag over traineren door ministerie van de stikstofdocumenten Lelystad Airport © RTV Oost
De stichting HoogOverijssel heeft bij de Raad van State haar beklag gedaan over de manier waarop het ministerie van LNV omgaat met de informatie over Lelystad Airport. "Ze zijn al sinds 2020 aan het traineren”, klaagde woordvoerder Jan Rooijakkers van de stichting vandaag bij de Raad van State. Aanleiding voor die klacht is de stroperige WOB-procedure die HoogOverijssel moet voeren tegen het ministerie over mogelijke manipulatie van stikstofberekeningen door Lelystad Airport.
De stichting vecht tegen de uitbreiding van de luchthaven, omdat daarmee lage aanvliegroutes over Overijssel ontstaan. Leon Adegeest van de stichting HoogOverijssel denkt dat er 'aan de knoppen moet zijn gedraaid' om een gunstige stikstofberekening te krijgen. Daarmee ontliep de directie van de luchthaven een lastige procedure voor het aanvragen van een natuurvergunning. Door de gunstige stikstofcijfers van de uit te breiden luchthaven was een melding voldoende onder de PAS-stikstofregeling.

Legalisering PAS-melders

De Raad van State vernietigde in 2019 die PAS-regeling. Veel agrarische- en andere bedrijven én Lelystad Airport die een PAS-melding hadden gedaan werkten op slag illegaal, maar minister Schouten beloofde alle PAS-melders dat ze een vergunning zouden krijgen.
Dat dreigt volgens Adegeest dus ook te gebeuren met Lelystad Airport. En dat wil hij voorkomen, omdat het volgens hem niet anders kan dat Lelystad Airport heeft gefraudeerd. HoogOverijssel is intussen ook begonnen aan een strafzaak tegen alle betrokkenen bij de stikstofberekening van de luchthaven.

Bewijs verzamelen

Om meer bewijs in handen te krijgen, heeft Adegeest documenten opgevraagd bij stikstofminister Schouten. Maar die ligt dwars. Althans tot vandaag. De Zwolse rechtbank dwong haar onlangs meer werk te maken van het verzoek van de stichting om de stikstofberekeningen op tafel te leggen.
Schouten reageerde met een hoger beroep bij de Raad van State en een verzoek om het oordeel van de rechtbank te schorsen. Maar tijdens de behandeling van dat schorsingsverzoek vandaag, meldde haar woordvoerder opeens dat de gevraagde informatie er toch is. Die zou bij het RIVM liggen. LNV had niet de moeite genomen om die informatie aan de stichting te leveren.
De woordvoerder van Schouten beloofde dat HoogOverijssel binnen vier weken de documenten krijgt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.