nieuws

Interne mail defensie: Automobilist probeerde in te rijden op studenten in uniform in Deurningen

Incident in Deurningen met studenten in uniform
Incident in Deurningen met studenten in uniform
In Deurningen probeerde een automobilist vorige week in te rijden op studenten in uniform. Ze sprongen in de berm en bleven ongedeerd. Het incident staat beschreven op een screenshot van een interne mail van defensie.
De politie en de betreffende school konden donderdagmiddag nog geen reactie geven op het incident in Deurningen. Het incident gebeurde daags nadat 26 september bekend werd gemaakt dat studenten niet in uniform mogen reizen. Dit naar aanleiding van een dreigende videoboodschap van een Nederlandse jihadstrijder. Of de actie van de automobilist hiermee verband houdt is niet duidelijk.

Verband met videoboodschap Jihad onduidelijk

Ook een tweede incident stond vermeld in de interne mail. Een student van een zogenoemde VeVa-opleiding, een defensieopleiding, is eind september bedreigd op het station in Boxtel. De politie doet onderzoek naar de bedreiging, toen de student volgens de woordvoerder in een herkenbaar uniform van de school liep. Ook in dit geval is het niet duidelijk of het incident verband houdt met het feit dat de student een herkenbaar uniform droeg.

Het ministerie van Defensie wil niet ingaan op de zaken. "In de regel gaat Defensie nooit in op specifieke beveiligingsmaatregelen, dreigingen of toenaderingen door radicalen", aldus een woordvoerder.

Kamervragen over twee incidenten

Inmiddels hebben de Tweede Kamerleden Van Klaveren en Bontes van de partij VoorNederland (VNL) vragen gesteld aan de minister van Veiligheid en Justitie en de minister van Defensie. De twee ex-PVV'ers willen bijvoorbeeld van de minister weten of er nog meer van dit soort incidenten zijn geweest en of er verdachten zijn opgepakt. Ook willen ze weten of er maatregelen genomen gaan worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.