Nieuws

Vermeende cokedealers supportershome FC Twente gaan definitief vrijuit

Tribune vak P
Tribune vak P © Archief RTV Oost
De mannen die vanuit het supportershome van FC Twente in cocaïne zouden hebben gedeald, zijn definitief vrijgesproken. Justitie had nog beroep aangetekend tegen de vrijspraak, maar heeft dat vandaag ingetrokken. Het hoger beroep zou komende woensdag dienen.
In totaal had het openbaar ministerie vijf verdachten voor de rechter gebracht. Allen werden door de rechtbank vrijgesproken van het dealen vanuit het supportershome. In drie zaken was het OM in hoger beroep gegaan, maar het laat die zaken nu toch varen. Volgens de strafpleiter Roy van der Wal, die één van de verdachten bijstaat, is het "magistratelijk dat het OM de zaak laat voor wat die is."
Ook advocate Mariska Pekkeriet-Bischop die een verdachte bijstaat vindt het een goed besluit: "Gebrek aan bewijs voor het dealen en een overschrijding van de redelijke termijn waarbinnen hoger beroep moet worden behandeld. Wat mij betreft juiste beslissing om het beroep in het trekken."
De rechtbank sprak het vijftal eerder vrij, omdat er onvoldoende bewijs was dat ze zich bezig hadden gehouden met cokehandel. Er was simpelweg niet door de politie gezien dat ze cocaïne dealden.

Onderzoek

Het onderzoek van politie en justitie naar de vermeende cokehandel begon eind 2016. Vanaf toen zijn er door de politie observatieteams ingezet, telefoongesprekken afgeluisterd en met een verborgen camera opnames gemaakt. Het resulteerde in een inval bij het supportershome op 6 april 2017, tijdens een thuiswedstrijd van FC Twente tegen PSV. Bij de inval werden 45 zogenoemde 'ponypacks' met cocaïne gevonden en een heleboel lege wikkels bij de wc's en in de gracht van het stadion.

Rode deur

Volgens het OM ging het dealen op een georganiseerde manier. Zo waren alle verdachten (ondersteunend) lid van motorclubs en gebruikten ze de zogenoemde 'rode deur' om vanuit het supportershome direct het stadion in te komen voor deals. Justitie zegt dat de drugs vooral verhandeld werd op de wc's. De verdachten bezochten om de paar minuten het toilet. Daar werden veel lege wikkels gevonden waarin de drugs waren verpakt.
Maar omdat de politie niet heeft gezien dat de verdachten in het stadion daadwerkelijk cocaïne overhandigden, zijn ze allemaal vrijgesproken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.