nieuws

Architectenbureau BiermanHenket tekent ook voor renovatie GGD-pand in Zwolle

Het pand van GGD IJsselland in Zwolle
Het pand van GGD IJsselland in Zwolle
Architectenbureau BiermanHenket uit Esch heeft een nieuwe grote opdracht in Zwolle binnengesleept. Het architectenbureau, dat eerder het ontwerp tekende voor Museum De Fundatie en de Oude Ambachtsschool, maakt het ontwerp voor de renovatie van het monumentale pand van GGD IJsselland in Zwolle.
GGD IJsselland zocht een architect die het verouderde GGD-kantoorpand op een eigentijdse manier kan inrichten volgens de normen van het nieuwe werken en vervolgens ook de verbouwing gaat begeleiden.

Ervaring met monumentale panden

De keuze viel op BiermanHenket gezien hun ervaring met andere monumentale panden in Zwolle, die door het architectenbureau volgens de richtlijnen van het nieuwe werken op een eigentijdse wijze functioneel werden ingericht. De verbouwing moet voor april 2016 worden gerealiseerd binnen een scherp budget.
Het GGD-pand maakt deel uit van het kantorencomplex op de hoek van de Zeven Alleetjes en de Burgemeester van Royensingel. Eerder dit jaar is het niet-monumentale deel aan de Burgemeester van Royensingel verkocht aan de gemeente Zwolle. Dit pand is bestemd voor de toekomstige huisvesting van de Bibliotheek. Besloten is dat GGD IJsselland blijft zitten in het monumentale deel van het complex. Hiervoor is een grondige herindeling en renovatie noodzakelijk.

Rijksmonument met monumentale waarde

Het GGD-gebouw is een rijksmonument met een hoge monumentale waarde. In vroegere tijden was de Zeven Alleetjes een soort wandelplaats, beplant met zeven rijen lindebomen. Vanaf 1939 is hier het nieuwe kantoor van de N.V. Elektriciteitsfabriek IJsselcentra­le gebouwd. Het pand kwam te staan in de tuin van een voormalige villa die ooit aan de wa­terloop stond. Enkele bomen uit de tuin zijn bewaard gebleven.

In 1943 is het pand door de Duitsers gevorderd voor levensmiddelendistributie. Kort na de oorlog nam de IJsselcentrale het pand in gebruik. Het complex bestond oorspronkelijk uit twee delen; het kantoorgebouw en het fabrieksgedeelte, gescheiden door een binnenplaats. Het kantoorgebouw kwam tot stand naar plannen van de Rotterdamse architect Van der Steur en de Zwolse architect Meijerink.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.