Nieuws

Nader onderzoek naar ernstig vervuilde grond voormalig bedrijventerrein Zwolle

Bedrijventerrein Voorsterpoort
Bedrijventerrein Voorsterpoort © RTV Oost / Mariëlle Beumer
De gemeente Zwolle onderzoekt wat de bron is van vervuilde grond die is afgegraven op industrieterrein Voorsterpoort. Het voormalige bedrijventerrein naast de nieuwe WRZV-hallen blijkt ernstig vervuild met PFAS, een verzamelnaam voor chemische verontreinigingen. De gemeenteraad van Zwolle is gisteren geïnformeerd over de voortgang van het onderzoek.
Het gaat bij benadering om 6600 ton grond, oftewel 150 volle vrachtwagens, op het voormalige bedrijventerrein van Scania-importeur Beers en ventilatie producent J.E. Stork.
De vervuiling kwam aan het licht tijdens werkzaamheden voor de aanleg van de parkeerplaats rond de nieuwe WRZV-sporthallen. Uit verschillende metingen bleek dat de vervuiling met PFAS over een oppervlakte van vijf hectare aanwezig is.

Onderzoek naar herkomst en kosten

De exacte omvang en de ernst van de vervuiling wordt nader onderzocht. Dat gebeurt ter plekke op locatie en in depot, waar een gedeelte van de vervuilde grond al ligt opgeslagen.
Naar aanleiding van de resultaten wordt straks gekeken wat er met de vervuilde grond moet gebeuren en welk kostenplaatje daaraan hangt. Er zijn meerdere opties: hergebruik, schoonmaak of afvoeren van de vuile grond. Ook moet het onderzoek aantonen wie verantwoordelijk is voor de vervuiling. De gemeente verwacht dat de resultaten dit najaar bekend zijn.
Bedrijventerrein Voorsterpoort in Zwolle
Bedrijventerrein Voorsterpoort in Zwolle © RTV Oost / Mariëlle Beumer
Een klein gedeelte van de vervuilde grond is inmiddels hergebruikt voor de inrichting van het parkeerterrein rondom de nieuwe WRZV-hallen. De gemeente verzekert dat daarbij geen enkel risico voor de volksgezondheid aan de orde is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.