Nieuws

LTO woest over advies om afpakken vergunning 'stikstofboeren' in natuurgebieden

Onrust bij veehouders over mogelijk kwijtraken van vergunning
Onrust bij veehouders over mogelijk kwijtraken van vergunning © RTV Oost
Boerenorganisatie LTO heeft 'woest' gereageerd op het advies van de landsadvocaat om de vergunningen in te trekken van boeren die teveel stikstof uitstoten bij natuurgebieden. Deze optie ligt naast andere voorstellen op tafel, zo heeft het ministerie van Landbouw bevestigd. Maar een besluit hierover is nog niet genomen.
Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland noemt het intrekken van vergunningen van boeren 'schandalig' en wil er met de Nederlandse boeren alles aan doen om deze 'schending van de rechten' aan te vechten. "Als er ooit een reden is geweest om als sector verenigd te zijn, demonstrerend en lobbyend richting het publiek, dan is het nu wel", zegt voorzitter Van der Tak.
Tegen RTV Drenthe zegt voorzitter Bruins van LTO-afdeling Noord dat het on-Nederlands is "om rechtmatig verkregen vergunningen in te trekken". Hij is "enorm woest" over het voorstel dat voor heel veel onrust zorgt aan de keukentafel bij boeren. "Het wordt steeds gekker."

Sneller resultaat dan onteigening

De landsadvocaat vindt dat als vergunningen worden ingetrokken van veehouders, deze bedrijven onmiddellijk moeten stoppen. De maatregel gaat verder dan onteigening, waarbij het jaren kan duren voordat een bedrijf wordt opgeheven. Juist vanwege het snelle resultaat vindt de landsadvocaat het afpakken van vergunningen beter dan andere opties, schrijft hij in het advies aan de minister.
Hij stelt dat er grote spoed is bij het "direct inzetten op niet-vrijwillige beëindiging van piekbelasters", omdat op sommige plekken snel weer vergunningen afgegeven moeten worden voor de bouw van huizen en wegen.
Het ministerie zegt kennis te nemen van het advies. Vorige week werd bekend dat het Planbureau voor de Leefomgeving al twee plannen heeft geanalyseerd om boeren die niet vrijwillig meewerken, te onteigenen of te verplaatsen. Demissionair minister Schouten benadrukte dat het om eventuele mogelijkheden gaat en dat er door het demissionaire kabinet geen besluiten worden genomen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.