Geen afstand meer, wel coronapas: "Najaar onzeker"

Het is definitief: we hoeven geen anderhalve meter afstand meer te houden vanaf 25 september. Wel moet er op veel plekken een coronatoegangsbewijs worden getoond, zoals in de horeca, het theater, de bioscoop en bij discotheken. "Ik zeg er meteen bij, dat is niet de dag waarop alles weer helemaal is zoals voor corona", benadrukte demissionair premier Mark Rutte.

De maatregelen werden vanavond bekend gemaakt tijdens een persconferentie door Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge. Het persmoment markeert anderhalf jaar aan persconferenties en coronamaatregelen. "Ik ben blij dat we die anderhalve meter afstand kunnen afschaffen", zei Rutte daarover.

Toch vindt hij het een spannende stap. "De groep mensen die nog niet immuun is, is nog te omvangrijk. Er zijn nog te veel besmettingen en opnames in het ziekenhuis. Er zijn ook nog te weinig mensen immuun en dat maakt het najaar onzeker."

Geen afstand, wel coronapas

Om 'een beschermlaag voor kwetsbare mensen te maken', komt er een coronatoegangspas. Zo moet je onder meer op het terras, bij nachtclubs, in bioscopen en theaters kunnen laten zien dat je bent gevaccineerd, onlangs negatief bent getest of hersteld bent van covid-19.

Rutte benadrukt dat het om een tijdelijke maatregel gaat. "We willen niet dat dit woord een eigen Wikipedia-pagina krijgt", zei hij tijdens de persconferentie. De mensen die zich moeten laten testen, hoeven voorlopig geen eigen bijdrage te betalen. Ook komt er geld beschikbaar voor gemeenten om toezicht op de naleving van de regels te houden.

Nachtclubs deels weer open

Door het vervallen van de anderhalvemeterregel kunnen danscafés, nachtclubs en discotheken weer open. De openingstijden worden daarentegen niet versoepeld: tussen middernacht en zes uur 's ochtends moet de nachthoreca dicht blijven. Verder moet je een coronapas laten zien en mag er binnen niet meer dan 75 procent van het maximumaantal bezoekers komen.

Dezelfde regels gelden voor (meerdaagse) evenementen, zoals festivals en popconcerten. Bij meerdaagse evenementen moeten bezoekers zelfs iedere 24 uur hun toegangsbewijs kunnen tonen. Tot wanneer de coronapas verplicht is, is nog niet bekend. Het kabinet kijkt begin november hier naar.

Klassen en thuiswerken

Verder werd bekend dat het thuiswerkadvies blijft, maar dat er op kantoor kan worden gewerkt als dat nodig is. Ook blijft de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer gelden, maar op het perron en bij de bus- en tramhalte hoeft deze bescherming niet meer op.

Ook werd gemeld dat niet meer hele schoolklassen in quarantaine hoeven bij een besmetting van een leerling en dat er op scholen geen mondkapjes hoeven worden gedragen

Derde coronaprik

Verder krijgen mensen met een "zeer ernstige immuunstoornis" vanaf oktober een uitnodiging op de mat voor een derde coronaprik. Het kabinet neemt daarmee een advies van de Gezondheidsraad over. Van een 'boosterprik' voor andere mensen is geen sprake.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
CORONAMAATREGELEN CORONAVIRUS
Deel dit artikel: