Nieuws

Raadslid Almelo stapt na CDA-congres uit partij: nu zestien fracties in gemeenteraad

Robin Gelici stapt uit het CDA en gaat verder als eenmansfractie
Robin Gelici stapt uit het CDA en gaat verder als eenmansfractie © Robin Gelici
Het aantal partijen in de Almelose gemeenteraad stijgt van vijftien naar zestien. Raadslid Robin Gelici stapt uit het CDA en gaat verder als eenmansfractie. De Almeloër noemt het uitblijven van excuses van het CDA aan Pieter Omtzigt als een van de redenen van zijn besluit. Gelici is teleurgesteld in het verloop van het partijcongres.
In een verklaring laat de Almeloër weten zeer teleurgesteld te zijn door het uitblijven van excuses aan Pieter Omtzigt voor diens behandeling in de nasleep van de toeslagenaffaire en het gebrek aan zelfreinigend vermogen van de landelijke partijtop na de omstreden lijsttrekkersverkiezingen tussen minister Hugo de Jonge en het Enschede Tweede Kamerlid in de zomer van vorig jaar.

Ontgoocheling

“Met vele andere partijgenoten heb ik afgelopen juni de roep om een buitengewoon verantwoordingscongres gesteund. Tijdens dit congres afgelopen zaterdag bleven echter niet alleen excuses, maar elke vorm van daadwerkelijke interne zelfreiniging en zelfs beantwoording van herhaalde ledenvragen naar de door Omtzigt gevoelde interne onveiligheid uit”, zegt de Almeloër. “Na afloop van het congres heerste bij mij totale ontgoocheling. “Terug naar ‘business as usual’ en het veelgehoorde ‘deze bladzijde als partij omslaan’ was na dit teleurstellende congres voor mij en anderen onmogelijk.”
Ook de tijdens het congres aangenomen resolutie om IS-vrouwen terug naar Nederland te halen en het plan van demissionair minister De Jonge voor een verplichte coronapas droegen bij aan het besluit van Gelici om de partij de rug toe te keren.

Vaste waarden Omtzigt

Gelici werd in 2018 met veel voorkeurstemmen tot raadslid verkozen. “Dit stevige persoonlijke mandaat en het vertrouwen van mijn achterban wil ik niet beschamen. Ik ga dan ook tot de gemeenteraadsverkiezingen van voorjaar 2022 door als zelfstandig raadslid met een eigen fractie”, zegt Gelici. “De komende maanden beraad ik me op mijn verdere politieke toekomst. Onze vaste waarden, idealen en de inhoudelijke agenda van Pieter Omtzigt stel ik daarbij voorop.”
Dat betekent dat het aantal partijen in de Almelose gemeenteraad stijgt van vijftien naar zestien. De gemeenteraad van Almelo telt 35 raadsleden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.