Zwolse rapper Makka gebruikte lokdame bij gewelddadige overval

De Zwolse rapper Makka heeft een lokdame ingezet om een gewelddadige overval te kunnen plegen op een exclusief vakantiepark. Dat is de visie van justitie, blijkt uit onderzoek van RTV Oost. Het slachtoffer van de overval zegt door Makka en medeverdachten finaal 'in mekaar te zijn geslagen' en vervolgens te zijn beroofd van een flinke som geld en dure spullen.

Het gebeurde allemaal halverwege april dit jaar. Het slachtoffer had afgesproken met een jongedame, in zijn exclusieve vakantievilla op Buitenplaats Eursinghe bij Steenwijk en Havelte. Maar de date wordt ruw verstoord als vier mannen het buitenhuis betreden. Zeker drie van hen tuigen de bewoner helemaal af en gaan er vandoor met 9.000 euro en dure spullen, zoals een drone.

Entourage

Volgens het OM is de Zwolse rapper Makka een van de daders en de 'lokdame' een vriendin van hem. Makka handelde in de ogen van het OM niet alleen, maar met drie mannen uit zijn 'entourage', onder wie een plaatsgenoot. Ze zijn twee maanden na de overval gepakt na intensief dna- en ander sporenonderzoek. Bij een inval in Makka's huis aan de Nijerwalstraat in Zwolle is door de politie ook nog een automatisch vuurwapen gevonden.

Lees ook: Wie is Makka?

Hells Angels

De drie medeverdachten kent Makka al langer. Zo zat hij met minimaal een van hen, Johan, al bij de inmiddels opgedoekte motorclub Alcatraz Wanted. Die club was gelieerd aan de verboden Hells Angels. Makka was toen president.

In 2016 werden de rapper en Johan opgepakt voor wapenbezit. Toen werden ze bij Badhoevedorp aangehouden. In hun auto werd een mitrailleur met geluiddemper gevonden. Ook toen werd er een wapen en munitie in Makka's huis gevonden.

Misbruik lokdame

Wat precies de relatie is met de vermeende 'lokdame', is nog niet duidelijk. Volgens advocaat De Pree, die de jongedame bijstaat, hebben de verdachten misbruik gemaakt van de 'kwetsbare positie' van zijn cliënte.

Tegen de verdachten is veel bewijs, denkt het OM. Zo is er dna-materiaal van de verdachten gevonden op de kleding van het slachtoffer. Die heeft de verdachten ook herkend. Daarnaast verklaren ze bij de politie over elkaar.

Verder is er op de telefoon van een van de verdachten gezocht op het type drone dat werd buitgemaakt. Dat gebeurde kort na de overval. Ook werd er gezocht op 112-meldingen over de gewelddadige roofoverval.

Liquidatiepoging

Makka kwam afgelopen jaren geregeld in het nieuws. Zeker toen hij in 2018 het slachtoffer leek van een liquidatiepoging, pal voor zijn huis. Later bleek dat hij die moordaanslag zelf in scene had gezet. Hij had twee aspirant-leden van brotherhood Marron United, waar hij leider van was, opdracht gegeven hoe de aanslag er uit moest zien. Deze zomer werd hij ervoor veroordeeld tot een half jaar cel. Hij heeft aangekondigd tegen die straf in hoger beroep te gaan.

Makka en de overige verdachten moeten zich voor de gewelddadige roofoverval eind dit jaar verantwoorden bij de rechtbank.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
ZWOLLE MOORD
Deel dit artikel: