nieuws

Regionale omroepen moeten samenwerken; uitzendingen op landelijke tv

De regionale omroepen moeten slagvaardiger worden en beter samenwerken. Dat zei staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vanmorgen. Hij presenteerde in Amsterdam zijn toekomstvisie op de regionale omroepen.
Het was al langer bekend dat RTV Oost vanaf 2017 een miljoen euro moet bezuinigen. In Nederland zijn in totaal 13 regionale omroepen, dus 13 directeuren en 13 inkoopafdelingen. De huidige opzet vindt Dekker te duur. "Daar mag het echt slagvaardiger", vindt de staatssecretaris. Hij wil dat de regionale omroepen binnen een halfjaar met een plan komen om de organisatie erachter aan te pakken.

De regionale omroepen zijn positief

Staatssecretaris Dekker vindt een sterke regionale omroep belangrijk, zeker aangezien er vanaf 1 januari veel taken van het Rijk naar de gemeenten gaan. Dan is volgens hem een sterke tegenmacht nodig, die gemeenteraden en wethouders in de gaten houdt. Dekker wijst erop dat de regionale journalistiek onder druk staat. Zo hebben kranten het moeilijk. Ook benadrukte Dekker dat het van belang is dat de regionale omroepen hun eigen identiteit houden. Voorzitter Jack de Vries van de gezamenlijke regionale omroepen: "Dekker onderstreept daarmee de bijzondere positie van de regionale omroepen voor de regionale nieuwsvoorziening", vindt De Vries. "Regionale programmering is pas regionaal als het vanuit de regio gemaakt wordt."

Regionieuws op landelijke zender

In de plannen van Dekker staat dat op de landelijke tv ruimte komt voor regionale uitzendingen. Zo moet het bereik worden vergroot. In Engeland worden die uitzendingen volgens Dekker heel goed bekeken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.