nieuws

Tent actievoerende thuiszorgmedewerkers in Steenwijk moet worden verplaatst

De gemeente Steenwijkerland eist dat de tent, vanwaaruit thuiszorgmedewerkers en vakbonden actie voeren, dertig meter wordt verplaatst. Als de tent niet voor woensdag is verplaatst, eist de gemeente een dwangsom van 1000 euro per week.
De tent doet dienst als kantoor van de actievoerders en staat al zo'n zes weken pal voor het gemeentehuis. Ze hadden een vergunning voor vier weken en inmiddels zijn gemeente en actievoerders nu al twee weken in discussie over verplaatsing.

"Al twee weken soebatten over simpel verzoek"

Burgemeester Van der Tas zegt dat ze te maken heeft met regels en die regels gelden voor iedereen. "Als je gastvrijheid wilt bieden, dan past handhaving daar niet bij, maar helaas moeten we constateren dat we al twee weken aan het soebatten zijn over een simpel verzoek om de tent te verplaatsen en dat is jammer, want dat betekent dat nu een handhavingsbrief de deur uit is gegaan."
Volgens de regels van de gemeente Steenwijkerland mag een tijdelijk kantoor maximaal vier weken op één plek blijven staan. De actievoerders zeggen dat burgemeester van der Tas haar bestuurlijke macht misbruikt om de thuiszorgactie te breken. "Ons recht om te demonstreren is in de grondwet vastgelegd en het is niet aan de gemeente om te bepalen op welke wijze en hoe lang wij dit doen, juist omdat de gemeente partij is en doelwit van de actie zou terughoudendheid passen", zegt Eddy Stam van Abvakabo FNV.

Rollen door elkaar

Volgens de woordvoerder van Abvakabo FNV haalt burgemeester Van der Tas haar rollen door elkaar. "Als burgemeester kan zij demonstraties alleen verbieden of beperken als er een gevaar is voor de openbare orde of volksgezondheid, daar is hier geen sprake van. Dus haalt zij bouwverordeningen van stal om de tent weg te krijgen, daar zitten inmiddels vier dure ambtenaren hun tijd op stuk te branden", aldus de vakbondsman.
De tent moet dus dertig meter verderop. Anders moeten de  actievoerders een dwangsom van 1.000 euro per week betalen en het bedrag kan oplopen tot 10.000 euro per week.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.