Rijksoverheid stopt met regionale risiconiveaus en gaat over op landelijk waarschuwingssysteem

De overheid stelt geen risiconiveaus voor elke veiligheidsregio meer vast. In plaats daarvan komt er een landelijk waarschuwingssysteem. Dat moet op 25 september worden ingevoerd, laat het ministerie van Volksgezondheid weten.

Het systeem met de risiconiveaus was in september vorig jaar ingevoerd, vlak voor het begin van de tweede golf. Het kabinet wilde regionaal versoepelen als dat kon, en regionaal aanscherpen als dat nodig was. In een regio met 'waakzaam' zouden dan bijvoorbeeld meer mensen bij een bruiloft mogen zijn dan in een regio die op 'zeer ernstig' stond.

Daar is het nooit van gekomen. Alle beperkingen golden voor het hele land, alle versoepelingen ook.

Vier niveaus

De vier niveaus - waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig - gaven de stand van de corona-uitbraak in de regio's aan. Welk risiconiveau een regio kreeg, werd gebaseerd op het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames in de voorgaande week. Het hoogste van de twee cijfers gaf daarbij de doorslag.

De laatste risiconiveaus werden vorige week vastgesteld. Zes regio's stonden toen op zeer ernstig, dertien op ernstig en zes op zorgelijk. Risiconiveau waakzaam gold sinds 13 juli nergens meer. Bij de kaart van vorige week stond veiligheidsregio Twente op zeer ernstig en IJsselland op ernstig.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
CORONAMAATREGELEN
Deel dit artikel: