nieuws

Proef met bloemen langs akkers in Hardenberg succesvol

Het zaaien van bloemen langs de randen van akkers in Hardenberg lijkt een succes. Dat concluderen boeren en natuurliefhebbers die de proef samen hebben opgestart.
De bloemen zijn ingezaaid om akkervogels als de patrijs, veldleeuwerik en de kwartelkoning te redden. De bloemen trekken allerlei insecten aan, wat weer als voedsel dient voor de vogels.

Meeste bloemen zijn opgekomen

Bij Bergentheim en De Krim zijn kilometerslange stroken van drie meter breed ingezaaid. Het meeste zaad is opgekomen, alleen bij De Krim zijn wat projecten mislukt. Vogelkenner Johan Poffers spreekt van een succes vanwege de grote hoeveelheid insecten die hij de afgelopen weken heeft aangetroffen.
Akkerbouw Jos Steggink is ook enthousiast, alleen om een andere reden. "Wij hebben heel veel positieve reacties gehad van mensen die op de fiets hebben genoten van de bloemen. Op die manier ontstaat er toch wat meer begrip bij de burgers voor het werk van de boer."

Akkervogels niet definitief gered

De proef met bloemen duurt nog een jaar. De hoop is dat er dan vanuit de overheid blijvend geld beschikbaar is om langs nog meer akkers in de gemeenten Hardenberg en Twenterand bloemen in te zaaien. Mark Zekhuis van Landschap Overijssel, die de proef begeleidt, benadrukt dat het project zeker helpt om de teruggang van akkervogels te stoppen, alleen zal er meer moeten gebeuren om de akkervogels definitief van de ondergang te redden.
In het radioprogramma Boeren Burgers Buitenlui op dinsdagmiddag uitgebreid aandacht voor de proef met bloemen langs akkerranden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.