nieuws

Bijstandsaanvraag Enschede blijft gemoederen bezighouden

De procedures voor het aanvragen van een bijstandsuitkering in Enschede blijven de gemoederen bezighouden. Marije Weterings ondervond afgelopen donderdag aan den lijve dat het aanvragen van een uitkering nog niet altijd correct werkt.
Weterings heeft een dochtertje met aangeboren afwijkingen dat 24 uur per dag zorg nodig heeft. Als alleenstaande moeder kan ze daarom niet werken. Ze heeft daarom een zogenoemde uitzonderingspositie. Maar toen Marije bij de gemeente aanklopte voor bijstand, werd ze naar huis gestuurd met de mededeling dat ze eerst zelf op zoek moest naar werk.
Enschede voerde onlangs een zogenoemde zoekperiode in. Aanvragers van een bijstandsuitkering worden vertelt dat ze eerst zelf vier weken hun best moeten doen om een baan of studie te zoeken. Lukt dat niet, dan wordt de aanvraag alsnog - met terugwerkende kracht - in behandeling genomen.

Aanvragers voelen zich niet serieus behandeld

Voor aanvragers die om wat voor reden dan ook niet in staat zijn te werken betekent die werkwijze veel onzekerheid en ontstaat het gevoel niet serieus te worden genomen. Volgens de wethouder worden uitzonderingsgevallen volgens de regels en binnen de genoemde vier weken geholpen. Dat is ook de inzet van staatssecretaris Klijnsma, zo liet zijn schriftelijk weten naar aanleiding van vragen over de gehanteerde termijn van 4 weken.
Dankzij de inzet van landelijke en lokale politici en het burgerinitiatief Sociaal Hart Enschede is de aanvraag van Marije voor een bijstandsuitkering inmiddels wel in behandeling genomen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.